RECENZIJA Anamarija Jelić, Just Read

1969. je godina. Lakshmi je u braku. Njezino zanimanje je vrlo zanimljivo, ravnateljica je Ljekovitog vrta. Malik je odrastao, ima dvadeset godina i u ljubavnoj je vezi s mladom udovicom Nimmi. Lakshmi želi da on radi na projektu otvaranja kina u Jaipuru. Vjeruje u njega, vjeruje njemu. Malik vrlo brzo shvati da se u tom gradu nije puno toga promijenilo kroz sve te godine. Moć i novac i dalje vode glavnu riječ u svemu, nepravda je na svakom koraku. Kada otvorenje kina zasjeni tragedija Malik shvati da se iza toga krije velika tajna. Odlučan je u namjeri otkrivanja istine. Više nije malo dijete s ulica Jaipura, sada je odrastao muškarac i to vrlo snalažljiv.

Nakon čitanja još jedne knjige ove autorice shvatila sam kako meni ovakve knjige imaju nekakvu određenu kvalitetu. Ova knjiga je svojevrsni nastavak prethodne, Žena koja je slikala kanom, u kojoj je nekako ipak nježnije upakirana surova realnost života u Indiji. Jako me zanimalo kako se priča nastavlja. Zanimalo me što se dogodilo s likovima koji su me osvojili. Ipak, ovo nije nastavak na sami kraj već smo dobili priču godinama nakon što se prethodna priča završila. Likovi su odrasli, a mi imamo priču o njima i njihovim životima.

Meni je ova priča prava životna. Radnja teče polako, nema brzanja, ali nema ni nepotrebnih stajanja u priči. Ipak, iako se priča čita dosta polako, uživa se u njoj maksimalno. Meni nije smetala ta “sporija” radnja.

Još jednom autorica me oduševila opisima Indije. Toliko nam lijepo opiše sve, od mjesta do ljudi, odjeće, nakita, hrane i građevina da sam se jednostavno osjećala kao da sam otplovila u prošlost na sva ta opisana mjesta. To je za mene veliki uspjeh kod ovakvih priča. Zbog toga ovaj stil pisanja meni ima neku svoju snagu.

Sviđa mi se što sam neke likove u ovoj priči malo bolje upoznala jer su mi u prethodnoj ostali malo nedorečeni. Ipak, upoznajemo i neke nove likove koji su isto tako zanimljivi.

Dakle, osim jako lijepog stila pisanja imamo i temu koja me osvojila, ali i zaplete koji su pridonijeli samom uzbuđenju i napetosti. Imamo ovdje korupciju, tajne, sve to vas potiče prema naprijed. Samo sam čitala i čitala dok nisam došla do nekih odgovara.

Još jedan veliki plus mi je divna naslovnica. Volim kada oduševljenje naslovnicom prati i sadržaj unutar korica knjige.

Od mene imate sve preporuke.

 

Izvor: Just Read

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.