RECENZIJA Anamarija Jelić, Just Read

Emma Woodhouse je mlada i lijepa. Oštrog uma i brza na jeziku. Ima svoje mišljenje koje voli iznositi i nametati drugima, zapravo uvijek misli da je samo ona u pravu. Dok joj ne dokažu drukčije. Ima jako veliki maštu koja nije uvijek dobrodošla. Vjeruje svojim osjećajima. Sve što ona zapravo želi je pomoći drugima kako bi pronašli svoju pravu sreću u ljubavi. Sebe smatra boljom od drugih i ne boji se to i pokazati, upravo zbog toga za sebe ljubav i muža ne traži. U život joj dolazi Harriet Smith te joj ubrzo postaje najbolja prijateljica, ali i novi projekt. Upravo će njoj pokušati pronaći najbolju moguću priliku. Iako misli da njoj i njenoj oštroumnosti ništa ne može promaknuti ipak je u krivu. Tražeći ljubav za Harriet ne primjećuje muškarce koji vama osjećaje prema njoj
Kada shvati da se njezini planovi ne odvijaju onako kako je zamislila, u vrlo kratkom vremenu, morat će naučiti puno toga o ljudima, ali i o sebi i svojim osjećajima.
Ovo je knjiga puna raznih tema. Seoski život, imućni ljudi, brakovi bez ljubavi. Zapravo bih kao glavnu temu izdvojila odgoj mladih žena kako bi postale dame, jednoga dana supruge. Čitajući možemo vidjeti kakav je život mlada dame bio u tom vremenu. Autorica je tu temu toliko detaljno razradila da jednostavno ne možete samo preskočiti dio priče. Ako to učinite odmah gubite pravu bit i jednostavno se pogubite u brdo detalja i opisa. Znam to jer sam u srednjoj školi upravo to pokušala i onda se potpuno izgubila. Morate slijediti priču tako kako je napisana jer svaka rečenica ima svoju potrebu i razlog. Način na koji je autorica detaljno razradila ljudske odnose je fascinantan. Kada sam tu priču čitala u srednjoj školi bila mi je dosadna, svega mi je bilo previše, od opisa do likova i same radnje. Ali sada, godinama kasnije, iskreno mogu reći da mi se mišljenje i shvaćanje čitavog djela potpuno promijenilo. Autorica u tolikoj mjeri zakomplicira međusobne odnose između likova koje možete razriješiti samo ako zorno pratite radnju. Morate se u potpunosti prepustiti i uvući u samu radnju kako bi sve pohvatali i shvatili. Kada pomislite da ste napravili korak naprijed zapravo ubrzo shvatite da ste se vratili par koraka nazad. Poput plesa, morate prepustiti vodstvo plesnom partneru, u ovom slučaju autorici. Ovdje nema akcije i uzbuđenja, ali neće vam biti dosadno ako uhvatiti samu bit priče. Nakon čitanja sam bila toliko iznenađena jer sam shvatila koliko zapravo godine i životna iskustva mijenjaju način razmišljanja i mišljenje.
Emma kao lik je vrlo detaljno razrađena, ali i kompleksna. Svaku odluku treba detaljno razmotriti. To je jedna od činjenica koje su me živcirale kao srednjoškolku, a sada su me zabavile. Zapravo možemo vidjeti koliko su tada sasvim jednostavne odluke bile zapravo komplicirane. Izlazak iz kuće, razgovor s ljudima, večere, šetnje, sve to je trebalo prvi detaljno razraditi kako bi se odluka donijela. Zato sada ženama lakše u takvim jednostavnim životnim prilikama, od samog donošenja odluka do ponašanja. Možemo vidjeti kako život velikim, bogatim kućama ne znači slobodu i uživanje. Žene, mlade dame su zapravo okovane obavezama i društvenim poretkom pa se može vidjeti da što više bogatstva imaš, manje imaš osobne slobode. Ciljevi, društvene norme, odgoj, sve to je određeno samim bogatstvom. Emma je kompleksna, puna sebe, ali tek uči, uči o drugim ljudima i sebi, čini greške. Zapravo je sasvim normalna mlada djevojka koja tek treba zakoračiti u svoj život.
Jane Austen nas može mnogo toga naučiti kroz svoje priče. Samo moramo pozorno pratiti i čitati s razumijevanjem. Ako vam se knjiga sviđa onda će vam dijalozi između likova biti zabavni kao što su meni bili. Drugačija je knjiga od onih kakve inače čitam i upravo zbog toga mi se svidjela na neki drugačiji način. Posebna. Lijepa. Pametna. Mudra. Knjiga za pamćenje.
Imate sve moje najiskrenije preporuke.

 

Izvor: Just Read

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.