RECENZIJA Anamarija Jelić, Just Read

Arijadna je bila princeza Krete. Njezino odrastanje je bilo sasvim normalno, dok sestra i ona nisu dobile brata. Arijadna i Fedra bile su kćeri kralja Minosa i sestre Minotaura, zloglasnog čudovišta. Kao mala gledala je brata kako sve više i više postaje čudovište. Kralj je naredio stvaranje labirinta pod palačom, tamne hodnike koji vode u smrt, a u njihovom centru u smrt ih odvodi Minotaur. Minotauru se svake godine prinose žrtve, ljudske žrtve. Tih dana Arijadna ne želi izlaziti iz svojih odaja. Ne želi čuti vapaje i krike u pomoć od nevinih duša prinesenih Minotauru. No, kada Tezej, atenski princ pristane ne obale Krete ona ne može ništa osim biti prisutna. Te oči, taj pogled, taj mladić sve su što ona vidi. Ipak, Tezej nije došao samo kao žrtva koju će Minotaur ubiti, došao je kako bi postao svjetski junak tako što će on ubiti čudovište. Ali, ipak to ne može sam. Treba pomoć, a Arijadna i Fedra su mu jedini spas. Kada četrnaestero mladih Atenjana, među kojima je Tezej, krenu putem sigurne smrti, mlade sestre bit će uz njih i pomoći im. Svjesne su izdaje svoje vlastite obitelji i naroda, ali vjeruju Tezeju. Ipak, sve ima svoju cijenu.

Ovo je književni prvijenac ove autorice koji iznova zamišlja već nam sada poznate mitove o Arijadni, Tezeju, Fedri, Minotauru, Dionizu, Dedalu, ali i mnogim drugima.

Da se razumijemo, najdraži dio srednjoškolskih lektira bili su mi mitovi. Gutala sam svaku riječ i zapamtila puno od toga i do danas. To me čak iznenadilo, koliko sam toga zapamtila. Ono što je drukčije kod ove knjige je činjenica kako je ovo stvarno ispričana priča, od početka do kraja. Do sada sam čitala samo kratke tekstove. I stvarno sam uživala čitati mitove ovako detaljno i smisleno.

Priča je podijeljena u par dijelova. Počinjemo kada je Arijadna bila dijete, upoznajemo se s njezinim roditeljima, bogovima koji su vladali i upoznajemo mnoge probleme koje su ti bogovi prouzročili običnim smrtnicima. Nakon toga pratimo njezino odrastanje u mladu ženu nesvjesnu svijeta koji je okružuje. Pratimo rast Minotaura i njegovo pretvaranje u čudovište. Nakon toga dolazimo do njezine izdaje i Tezeja. Čitala sam mitove i sjetila sam se tih povezanosti, ali ne ovako detaljno, čak na trenutke previše detaljno. Ipak prvi dio knjige pročitala sam u trenu i svidio mi se. Tada dolazimo do drugog dijela, iskreno, dijela kojeg se uopće nisam mogla sjetiti iz čitanja prije. Arijadna je na otoku i upoznaje Dioniza, boga vina, užitaka, plodnosti. Uskoro više nije usamljena. Taj drugi dio mi malo sporije prolazi, ali i dalje je dovoljno zanimljiv. A onda dolazimo do samoga kraja priče. Puno uzbuđenja, zapleta, tajni koje se otkrivaju. Sve to čini priču stvarno zanimljivom. Brzo se čita i stvarno sam uživala. Kraj koji sam čak morala provjeriti na internetu nakon čitanja. Provjeravala sam dosta toga i tijekom čitanja, ali kao i svi mitovi kojima smo okruženi tako i ovi imaju više verzija samih priča i događaja, a autorica je izabrala one koje joj najviše odgovaraju za knjigu.

Likovi, pa iako sam već bila malo upoznata s mitologijom ipak sam se nanovo čudila okrutnošću same priče. Arijadna mi je jedina koju ne mogu tako lako shvatiti. Hrabra, snažna, odgovorna, puna ljubavi za druge, a u nekim trenucima potpuno pokorna muškarcima koji je okružuju. Živi život u neznanju i što je najbolje nema ni želju znati istinu. Ipak, ona je glavna za ovu priču i iskreno, autorica je odradila odličan posao. Željela je predstaviti žene koje su živjele u muškom svijetu. Žene koje nisu imale nikakva prava. Niti su smjele hodati bez dozvole, niti pričati, a djelovati još manje. Priča je to o ženama koje su htjele svoju sudbinu uzeti u svoje ruke. Priča je to o majkama koje tuguju za svojom djecom, priča je to o ženama kojoj su djeca oduzeta zbog hira, zbog muškaraca. Priča je to o boli, ali i tvrdoglavoj snazi i hrabrosti. Uvijek čitamo o junacima, ali iza svakog junaka skriva se žena zbog koje je postao junakom, a autorica nam je dala jednu takvu priču. Žene je maknula iz sjene.

Od mene imate sve najiskrenije preporuke. Ja sam potpuno uživala i nadam se još nekoj priči ove autorice.

 

Izvor: Just Read

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.