RECENZIJA Anamarija Jelić, Just Read

Lakshmi ima sedamnaest godina i bježi od svog rodnog mjesta. Ona odluči otići za boljim životom s nadom u srcu. Iz svojeg sela stiže u grad Jaipur. Grad koji budi emocije. U tom gradu ona više nije dijete već žena koja slika kanom, žena u koju druge žene imaju povjerenja. Njoj su povjerene mnoge tajne, ali ona svoje mora skrivati od svih. Njezini savjeti su pametni, mudri ipak zbog ljubomore nekih žena njezin ugled je na klimavim nogama. Jedan dan i susret s mužem mijenja sve. Nakon tolika godina on ju je pronašao. S njim dolazi i mlada djevojka, njezina sestra za koju ona uopće nije znala. Odjednom joj se život mijenja iz korijena. Ipak, ona ne odustaje. Bori se i nada se. Ne samo za sebe već i za druge.

Moram priznati da mi je knjiga dosta dugo stajala na polici i čekala vrijeme kada ću biti spremna za nju i njezin sadržaj. Pretpostavljala sam kako je priča teška emocionalno i nisam bila u krivu. Ipak, nije samo takva. Ona je i prekrasna.

Autorica je stvarno odradila odličan posao s opisima Indije. Osjećala sam se kao da sam otputovala u mjesta o kojima čitam. Ali ne samo mjesta već i vrijeme. Kao da sam odletjela u prošlost.

Glavna junakinja je zaslužila sve moje oduševljenje. Na početku priče autorica nas upoznaje sa svim likovima ove priče. Iako ih ima dosta na popisu, priču i same likove uopće nije teško pratiti. Na kraju priče imamo objašnjenja za riječi i fraze koje susrećemo tijekom čitanja što je također od velike pomoći kako bi bolje razumjeli cijelu priču. Sviđa mi se kako je to autorica odradila. Ali da se vratimo na Lakshmi, glavni ženski lik ove priče. Ona je hrabra, očaravajuće snažna i u najtežim trenucima i mogu iskreno reći kako me njezin duh, način razmišljanja oduševljava. Iako je život surov, okrutan, težak i nepravedan ona ne odustaje tako lako.

Priča je zanimljiva jer čitamo i o razlikama između društva i ljudi u Indiji. Čitamo o borbi tradicije i modernog vremena koje se pokušava probiti u Indiji. Zemlju vjernu svojoj tradiciji.

Iznenadilo me to što se priča zapravo čita dosta brzo. Iako je teška tema i ozbiljna ipak se sasvim brzo i jednostavno čita. Emocije se su uspjele probuditi tijekom čitanja, ali to sam znala da će se dogoditi još dok sam čitala kratak sadržaj na poleđini knjige. Drugi dio priče čini mi se mrvicu uzbudljiviji jer je u drugom dijelu priče puno više zapleta.

Ovo je knjiga koju definitivno vrijedi pročitati.

Od mene imate sve preporuke.

 

Izvor: Just Read

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.