RECENZIJA Anamarija Jelić, Just Read

Joan Comyn svoju vjernost dala je Robertu Bruceu. Onoga dana kada je vidjela svoju majku u najvećoj životnoj patnji znala je da želi pomoći u ratu, želi pomoći spasiti nevine koji nisu zaslužili okrutnost barbarskog engleskog kralja. Tijekom godina naučila je iskoristiti ono što ima, a to je ljepota. Muškarcima se uvlači pod kožu, oni ju žele, a ona na pametan način izvlači informacije od njih, a da oni toga uopće nisu svjesni. Svaka informacija je bitna kako bi pomogla Bruceu u njegovim borbama. Zbog toga što čini i koliko riskira svoj život postala je Duh, članica Čuvara visočja, dio najelitnije vojske, ali i najtraženija osoba u Engleskoj. Svi žele uhvatiti izdajicu, a ona mora biti jako pametna kako bi sačuvala svoj život. Ali uskoro dolazi do problema, u život joj dolazi Alex Seton, muškarac koji je bio dio Čuvara visočja i onda ih izdao. Muškarac koji je zamijenio strane u ratu i time na sebe navukao neprijateljstvo svih Škota, a ona se pokušava zaštiti od njega. Zbog njegove uloge u potrazi za izdajicom mora biti pametnija, ali zbog njegovog šarma mora biti jača. Bez obzira koliko joj je on trenutno nisko u očima zbog svoje izdaje, mora priznati da je prema njemu počela osjećati privlačnost, a to za nju i njezinu ulogu u ratu može biti pogubno. Nakon što provede neko vrijeme kraj njega polako počinje shvaćati njegove razloge za najtežu odluku života koju je učinio, ali i odluči popraviti štetu i na neki način nagovoriti ga na povratak kući. Želi da se on vrati na stranu Škotske, na stranu Čuvara i Roberta Brucea. Uskoro im slijedi najbitnija bitka u životu u čitavom ratu, a Alex mora izabrati. Izbor nije jednostavan, a Joan pokušava zadržati svoju ulogu u svemu tajnom. Ipak Alex mora birati. Čast ili ljubav? Što mu je bitnije i kome je odaniji?
I evo nas, ovom knjigom došli smo do kraja prekrasnog serijala. Kroz ovaj serijal upoznali smo prekrasne likove, likove koji se pamte, uplovili smo u prošlost i saznali jako puno toga što inače ne bi saznali. Autorica nam i na kraju ove knjige, na kraju ovog serijala ostavlja bilješku o stvarnim događajima i nekim događajima koje je promijenila zbog bolje radnje. Ali svaka knjiga ima takvu bilješku na kraju i kada sagledamo sve zajedno dobili smo jedan serijal koji je pisan po istinitim događajima, istinitim likovima, a samo malo toga je promijenjeno zbog bolje priče. Autorica je odradila odličan i vrlo zadivljujuć posao u istraživanju. Svaka čast autorici i vjerujem da je stvorila serijal koji je mnogima poput mene jedan od najdražih ikada.
Ova zadnja knjiga malo je drukčija od ostalih jer je autorica iskoristila tu zadnju priču kako bi se prisjetila svih ostalih likova koje smo do sada upoznali, svih Čuvara i njihovih žena. Kroz godine koje su prošle u borbi za slobodu Škotske upoznali smo jako puno likova i Čuvara, upoznali smo njihove sudbine i ljubavne priče, a autorica nam u zadnjoj knjizi daje još jedan mali dio njih.
Kada bih morala birati najdraži lik iz cijelog serijala, najdražeg Čuvara, to bio Zmija, on mi se nekako uvukao u srce i zauvijek će tu i ostati. Kada bih birala najdražu ljubavnu priču to bi bila opet priča o Zmiji, ali i Poglavaru. Ova je odlična, kao i ostale, ali nekako najtužnija jer s njom smo došli do kraja. Gotovo je s onom neizvjesnošću i željom za upoznavanjem Čuvara. Ali vjerujem da će većina ovaj serijal čitati iznova i iznova jer ja definitivno hoću.
Prekrasan serijal, prekrasne priče, prekrasne ljubavi, prekrasni likovi, prekrasno putovanje u prošlost. Moje preporuke za svaku knjigu pa i ovu posljednju imate. Od srca preporučujem svima koji vole spoj povijesti i ljubavi, spoj istine i fikcije, ovaj serijal je savršen.
Nadam se da će autorica nastaviti pisati na ovakav način jer ima prekrasan stil pisanja, dinamičan, zanimljiv, napet i uzbudljiv kroz čitavu priču. Čak bih rekla meni osobno najdraži stil pisanja s kojim sam se do sada susretala.
Moje preporuke definitivno imate, na vama je samo da zaplovite u zadnju priču i cijeli serijal završite uz Duha i njezinu prekrasnu priču.
Izvor: Just Read
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.