RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Elizabeth je djevojka koja je u nemilosrdnom činu nepoznatih protivnika ostala bez obitelji. Preživjeli su samo ona i njezin petnaestogodišnji brat koji se srećom ničega ne sjeća. Spremna je pronaći krivca i osvetiti svoje najdraže, a neka imena se bez razmišljanja nađu na listi sumnjivaca. Pomoć oko osvete potraži od ratnika Geoffreya Berkleyja, nadaleko poznatog pod imenom Sokol. On pristaje iz zahvalnosti što mu je spasila život, no ubrzo se ta zahvalnost krene pretvarati u nešto drugo.

Zamišljate li Elizabeth kao plahu djevu koja ovisi o tuđoj pomoći, varate se. Ona je rođena kao ratnica, krase ju srčanost, hrabrost i lojalnost, buntovna je i spremna na osvetu, istovremeno mirotvorka i pobunjenica. Daleko je od tipične djevojke tog vremena, kukičanje i domaćinstvo daleko su iza lova i jahanja na listi njezinih interesa. Stajala je rame uz rame sa svojim ocem koji je s ponosom gledao kako raste u sposobnu djevojku. Ona je zapravo bila nit koja je držala obitelj na okupu, oni su joj bili daleko najvažniji. Stoga ne čudi njezina spremnost da poduzme sve potrebno kako bi osvetila svoje najmilije.

S druge strane je lord Geoffrey, hrabar ratnik spreman pomoći djevi u nevolji, ne znajući pritom s kakvom to djevom zapravo ima posla. On se kroz život vodi razumom, osjećaji nisu nikada bili dio njegova života, smatra da je ljubav za budale. Izuzetno je realan, pošten, hrabar i discipliniran, no krase ga i divlja narav te kratak fitilj. Zbog potonjeg je važno dobro ga poznavati i znati kada je povoljan trenutak za prići mu.

Vjerujem da će neke od vas već sam opis protagonista privući ovoj knjizi. Meni je bilo veoma zanimljivo čitati kako se oni nose s preprekama koje im život svakodnevno donosi, kako se trude raspoznati svoje ali i tuđe osjećaje, razumjeti tuđe postupke i shvatiti da ne gledaju na sve stvari jednako te da je bitno pronaći kompromis, nešto što je oboma nepoznato. Volim priče u kojima se javljaju likovi koji prkose očekivanjima, kao što je ovdje slučaj s Elizabeth. Bila je vjerna sebi i svojim motivima do samog kraja i zbog toga me osvojila. Priča je sama po sebi zanimljiva, motiv osvete proteže se od početka do kraja te utječe na likove, javljaju se neočekivane i napete situacije, a sve je prošarano s emocijama koje se neočekivano javljaju i rastu sa svakom novom stranicom.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.