RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Sara Kemp poslana je u London od strane svoje majke kako bi pronašla bolji život. Mlada i još uvijek jako naivna, sav novac koji je majka cijelog života štedjela radeći kao sluškinja daje naizgled miloj gospođi Swan koja joj obeća pomoći. Sara shvati u što se upustila tek nakon što prva mušterija pokuca na vrata njezine sobe, a kada joj se ukaže prilika da napusti posao kod gospođe Swan, dvoumi se je li posao sluškinje bolji od ovoga koji radi.

Prilika joj se ukaže u obliku Esther Thorel, supruge hugenotskog tkalca svile, koja vidi kako se gospođa Swan ponaša prema Sari i poželi joj pomoći. Jedino što Saru ponuka da prihvati pomoć jest neprijateljski odnos njezine gospodarice. Esther i njezin suprug žive naizgled savršenim životom, no čim zagrebemo malo dublje unutar njihova odnosa, uviđamo da je on daleko od savršenosti. Jedan od najvećih problema jest činjenica da Esther nikako ne može zanijeti, za što joj predbacuje suprug, ali i okolina.

Glavne junakinje ove priče dvije su potpuno različite žene. S jedne strane je nesretna i naivna djevojka Sara koja samo želi zarađivati i priuštiti si dobar život. Ipak, s vremenom postaje jasno da bira što lakši način zarađivanja, ali i da prestaje biti naivna i biva pomalo proračunata i pohlepna. Svoj život usporedila je s jednom od svojih podsuknji, bio je sve prljaviji i prljaviji, ali ona je svakodnevno bila u njemu pa je to jedva i primjećivala. Možda još i bolje od toga poimanje njezinog života opisala je Esther rekavši da Sara svoj život doživljava onako kako drugi ljudi doživljavaju sisanje limuna. Rekla bih da Sara ne živi i ne proživljava svoj život, već jednostavno preživljava i pritom mašta o što lakšem načinu osiguravanja lagodnog života. S druge strane je njezina spasiteljica Esther koja ispod površine skriva svoju tugu i nezadovoljstvo, ali i želju za promjenom. Ona je zatvarala oči pred problemima, iskazivala veliko zanimanje za materijalnim i za vlastitim izgledom, ona je prelijevala svoj život šećernom glazurom kako je to opisala Sara, njezina osobna sluškinja. Ipak, ona je bila promjena i žudjela je za promjenom, odbijala je biti hodajuća lutka koja će prezentirati umjetnost u obliku lijepe svilene odjeće, ona je htjela stvarati umjetnost. Naravno, doba u kojem živi i njezin spol neće joj u tome pomoći te će pritom naići na velike probleme.

Ovo je jedna zanimljiva i pomalo intrigantna priča o životu te njegovim dobrim i lošim stranama. Govori o položaju žena, njihovim zadaćama i očekivanjima koje im društvo nameće, o unutarnjim borbama s kojima se glavne junakinje suočavaju, o ljubavi i njezinim oblicima, ali i o pokušajima ljubavi, jer nije ljubav sve što se naizgled čini kao da jest. I uz sve to, kroz cijelu priču uz navedene teme isprepliće se umjetnost, baš poput niti prekrasne svile.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.