RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Ovaj roman donosi dvije veoma zanimljive priče o dvije junakinje. Prva od njih je Juliet Browning, učiteljica likovne kulture koja sa svojim učenicima dolazi u Veneciju 1938. godine. Nekima od njih to je možda prvi posjet tom gradu, no ona vrlo slikovito pamti uspomene koje je tamo stekla deset godina prije, kada je otišla na put sa svojom tetom Hortensiom. Tada, kao osamnaestogodišnja djevojka, upoznala je veoma privlačnog mladića Leonarda Da Rossija koji je postao muškarcem njezina života, ali čija sudbina je unaprijed određena njegovom plemićkom titulom. Druga junakinja je Caroline Grant, čija prateta je bila već spomenuta Juliet koju je ona zvala Lettie. Naime, Lettie umire i ostavlja Caroline bilježnicu sa skicama, tri ključa i molbu da njezin pepeo prospe upravo u Veneciji. Caroline se uputi u Veneciju niti ne sluteći kakve će sve tajne otkriti.

Rad ovog autora upoznala sam čitajući roman Dječak iz Toskane koji mi se svidio, no moram priznati da ga je ovaj roman itekako nadmašio i jedva čekam čitati još pokoju priču iz pera R. Bowena. Skice iz Venecije jedna su od onih lijepih, pomalo tužnih životnih priča koje na mene ostave jak dojam, koje teško zaboravljam i kojima se u nekom trenutku poželim vratiti pa listam knjigu, iščitavam stranice nasumičnim otvaranjem i prisjećam se detalja. Volim čitati dvije udaljene vremenske linije, pogotovo kada su jednako zanimljive i kada se izvrsno nadopunjavaju, kao što je ovdje bio slučaj. Zaista mi je teško reći čija priča mi je bila zanimljivija, podjednako sam zavoljela obje junakinje i jednako uživala u njihovim pričama. Možda sam zbog nekih sitnica ipak mrvu više naklonosti osjetila prema Juliet, vjerojatno zbog njezine hrabrosti koja je u trenutcima više odavala dojam nepromišljenosti, no baš zbog toga sam je obožavala. Osim toga, svidjelo mi se čitati kako Caroline upoznaje njezinu uzbudljivu prošlost jer ju je smatrala mirnom i pomalo dosadnom staricom. Volim priče u kojima likovi pokažu da skrivaju puno toga zanimljivog pa jedva čekam čitati dalje i upoznati ih još dublje.

Ovaj roman donosi neke jako teške dijelove, one s opisima ratnog razdoblja koje je ostavilo traga na svima. I ovdje sam čitajući promišljala o tome kako mi je na prvu izgledalo jako nepromišljeno ignoriranje početka rata kod nekih likova, no zapravo im je to ignoriranje i život u nekom njihovom mjehuriću dalo dodatne dane provedene u normali, barem prividnoj. Teško je zamisliti kako bi itko od nas reagirao u takvim situacijama ako se, srećom, u njima nikada nismo našli. Ovdje je izvrsno prikazano i u kojoj mjeri su ratna zbivanja utjecala na sve staleže, i one bogate i utjecajne, iako su u svemu ipak i dalje imali neke privilegije.

Svidjeli su mi se i opisi Venecije, ondašnjih svetkovina, ljudi, načina života, dobrote kod većine stanovnika, mogla sam si predočiti neke opise iako nikada tamo nisam bila. Poželjela sam za vrijeme čitanja odmah otići i kročiti Julietinim stazama, doživjeti neka mjesta i proživjeti opisane trenutke. Vjerujem da će na mnoge među vama ova knjiga utjecati na sličan način. Od mene imate veliku preporuku za čitanje ovog romana prožetog teškim trenutcima, romantikom, zabavom i umjetnošću.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.