RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Sadie Winters trinaestogodišnja je učenica privatne škole u kojoj je odlučila skončati svoj život bacivši se s krova. Na prvu njezin potez ne čudi jer je smatrana problematičnom djevojkom s kojim niti vlastiti roditelji nisu mogli ostvariti kontakt, a puno uspješnija u tome nije bila niti njezina starija sestra. Cijela situacija oko njezinog samoubojstva ne iziskuje dodatna pitanja i sumnje, sve dok se u istoj školi ne pronađe još jedno tijelo, ono dječaka koji je naizgled doživio anafilaktički šok, no obdukcija ukazuje na prisilnu smrt. Inspektorica Kim i članovi njezinog tima sve više sumnjaju i u prvi slučaj pa pokreću istragu koja ne nailazi na odobravanje među poznatim i bogatim roditeljima učenika ove privatne škole. Nažalost, cijela priča ne završava samo s ova dva gubitka, a smislenih i povezanih tragova sve je manje.

Mrtva istina osmi je nastavak serijala knjiga o inspektorici Kim Stone. Iako sam dojma da nije pogriješila niti s jednom knjigom, moram se ipak složiti sama sa sobom da joj je ovo najbolji uradak do sada i da mi je poprilično bolji od prethodnog (s kojim sam isto tako bila jako zadovoljna, sve do čitanja ovog). Svidjelo mi se što započinje poprilično mučnim odlomkom koji nas smješta već duboko u priču pa nas potom autorica vraća šest dana unatrag i polako uvodi u slučaj. Vjerujem da je ova knjiga na mene utjecala tako jako jer se radi o veoma mladim žrtvama, ali i jer se javlja sumnja da bi počinitelj uistinu mogao biti netko od njihovih vršnjaka. Već sam početak i samoubojstvo koje je Sadie navodno počinila natjerali su me na razmišljanje. Mnogo je povučene djece, i ne mislim pritom samo na one mirne i nenametljive, već one do kojih je jako teško, gotovo nemoguće, doprijeti, razgovarati s njima i saznati što ih muči te što se to zapravo skriva duboko u njihovim mislima i osjećajima. Čitajući dalje sve više sam promišljala i shvatila da odrasli često jednostavno odustanu, nema više pitanja, pokušaja razgovora, kontaktiranja neke stručne osobe, zadovolje se mišlju da je njihovo dijete jednostavno takvo, malo povučeno i ne želi komunicirati ni s kime posebno pa čekaju da takvo stanje prođe samo od sebe. Nadam se da ćemo si svi skupa kao društvo osvijestiti da upravo oni najtiši vape za najvećom pomoći.

Autoričina već poznata kratka poglavlja i ovog puta su uvelike pridonijela dinamičnoj i napetoj radnji, stranice kao da se okreću same od sebe. Do samog kraja je veoma napeto i nepredvidljivo, čemu u prilog idu i tajne ekskluzivnog društva čije djelovanje seže daleko u prošlost. Osim veoma zanimljivih slučajeva i uzbudljive istrage, svidjelo mi se i što autorica u ovom dijelu otkriva više o privatnim aspektima života članova Kiminog tima, ali i važnosti svakog od njih prilikom otkrivanja istina koje se skrivaju iza strašnih zločina. Sve oko ove knjige mi je u toj mjeri dobro da sam autorici oprostila čak i ponovno pojavljivanje najmrskijeg mi lika u ovom serijalu, doktorice Alex Thorne (a nekako se pribojavam da ovo nije njezino posljednje javljanje). Sam kraj priča je za sebe, priča o kojoj ne mogu i ne smijem previše pisati jer bih time apsolutno svima pokvarila čitanje i stvaranje vlastitog dojma. Reći ću tek da me nikako nije ostavilo ravnodušnom i iako jedva čekam čitanje novih nastavaka, bojim se što nam sve autorica priprema.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.