RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Godina je 1969., a Lakshmi koju smo upoznali kao ženu koja je slikala kanom sada je ravnateljica Ljekovitog vrta ledi Bradley u Simli. I dalje je u braku s doktorom Kumarom, a u njihovom životu je i dalje Malik, nekada njezin pomoćnik, a sada dvadesetogodišnjak koji se sprema raditi na velikim projektima. Osim poslovnih uspjeha, i ljubavni život mu je u usponu te ulazi u vezu s djevojkom Nimmi. Upravo na inicijativu Lakshmi, Malik odlazi u Jaipur raditi na projektu otvorenja kina Kraljevski dragulj. Samo otvorenje obavijeno je tragedijom u kojoj ima i stradalih te on sumnja da se iza toga skriva puno više no što izgleda na prvi pogled. Spreman je dati sve od sebe kako bi otkrio pravu istinu skrivenu iza tragedije, a ubrzo uviđa da to neće moći bez pomoći same Lakshmi.

Nastavak romana Žena koja je slikala kanom donosi neku novu razinu napetosti i drugačije, veoma ozbiljne teme. Iako su mi pojedini dijelovi u početku bili nešto manje zanimljivi i nije me toliko vuklo na čitanje, kako sam odmicala prema drugoj polovici knjige to se poprilično mijenjalo te sam bivala sve usredotočenija na radnju. Prije svega su me zaokupile teme siromaštva, položaja žena i brojne nečasne radnje na koje su ljudi bili primorani da bi zaradili za osnovne životne potrebe, ništa više od toga, tek puko preživljavanje i zadovoljavanje osnovnih potreba. Ovdje je do izražaja došao i veliki razmjer između bogatog stanovništva koje bez nekog većeg razmišljanja barata zlatnim polugama, draguljima i velikim količinama novca, i onog izuzetno siromašnog, poput članova plemena, koji nemaju puno izbora, ali koji i ne traže previše od života.

Svidjelo mi se što je Malik dobio veliku pozornost u nastavku priče te se kroz knjigu izmjenjuju poglavlja njegova života i života Lakshmi. Još jednom smo imali priliku vidjeti koliko njih dvoje znače jedno drugom u životu, kolika su si pomoć i podrška. Kada je imao problema i naišao na prepreke, bez razmišljanja mu je pohitala u pomoć. Baš kao što je pohitala pomoći i njegovoj djevojci, samo zbog toga što je znala koliko ona znači njemu i koliko bi cijenio to što joj je odlučila pomoći. Zapravo je konstantno pomagala upravo Maliku, izravno i kroz druge ljude. Pritom nije previše razmišljala u kakve će sve neugodne položaje to nju dovesti, usredotočila se isključivo na pomaganje dragim ljudima.

Kako sam već i napisala, ova knjiga donosi jednu novu razinu napetosti u odnosu na prvi dio, sve je nekako tajanstvenije, napetije i uzbudljivije. Javljaju se neki veliki problemi koji mogu ugroziti brojne drage likove koje smo ranije upoznali. Srećom, tu su Malik i Lakshmi koji u potpunosti nose radnju ovog romana i zaista sam uživala ponovno biti dijelom njihovih, sada nešto drugačijih, života.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.