RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

S autoricom ove knjige dogodila se ljubav na prvo čitanje, nakon čega je uslijedilo njezino drugo djelo za koje niti sama nisam bila sigurna što misliti (ne znam niti danas), a Vicious je njezina treća knjiga koju čitam. Trenutno sam nekako najviše sklona mišljenju da do kraja pisanja ovog osvrta i dalje neću imati potpuno formirano mišljenje o ovoj knjizi, kao niti o njezinoj prethodnici.

Glavni junaci ove priče su Emilia i Vicious, naizgled tipičan bogataš koji sve druge smatra nižim slojem i članica obitelji koja radi kao posluga Viciousovoj obitelji. Teško je pomisliti da njih dvoje imaju nešto zajedničko, ali ipak ih vežu neke dodirne točke koje ne dozvoljavaju da izgube jedno drugo iz misli čak niti nakon deset godina. Naime, po završetku srednjoškolskog obrazovanja Vicious je uspio natjerati Emiliu da napusti svoje voljene roditelje te ode New York, gdje je i pronađe deset godina nakon tog nemilog događaja. Bilo bi zaista blago reći da ga Emilia nikada ne želi vidjeti, a pogotovo imati posla s njime. No kako to obično biva, život je zaista nepredvidljiv i iako je on njena noćna mora a ona bivša djevojka njegovog najboljeg prijatelja, putovi će im se opet spojiti.

Vicious je tipičan zločesti dečko, ima grupu nepromišljenih prijatelja koji ga podupiru u gotovo svakom njegovom naumu, voli organizirati i pohoditi razuzdane zabave, ne preže od alkohola i drugih opijata, nije mu problem vrijeđati i omalovažavati sve one koje smatra gorima od sebe (a to su gotovo svi), neposlušan je i nezaustavljiv. To bi bio onaj Vicious iz srednje škole, a ovaj deset godina stariji je, ne biste vjerovali, gotovo identičan svojoj mlađoj verziji. Ipak, postao je izvrstan odvjetnik te je sa svoja tri najbolja prijatelja iz djetinjstva osnovao vrlo uspješnu tvrtku. Iako je veoma uspješan u poslovnom svijetu, i dalje ga muče neki repovi iz prošlosti koji mu nikako ne daju mira i spreman je zauvijek ih ukloniti. Tu na scenu stupa Emilia čija pomoć je pritom neophodna. Kod nje je puno vidljivija promjena kroz proteklih deset godina i jako mi se svidjelo što je s godinama očvrsnula i počela se zauzimati za sebe. Upravo zbog toga ne pristaje tek tako na Viciousove igrice i predstavlja mu veći problem no što je prvotno zamišljao.

Osim veoma zanimljivih glavnih likova i njihovog napetog odnosa, svidjela mi se i dinamičnost ovog romana, čemu su ponajviše pomogle izmjene poglavlja iz prošlosti i sadašnjosti, kao i onih pisanih iz perspektive oba lika. Puno je lakše doživjeti priču i povjerovati u nju kada imamo priliku stvari sagledati iz perspektiva oba aktera. Radnja teče jako brzo, bez ometajućih čimbenika, i jednom kada sam uzela knjigu u ruke nisam ju mogla ispustiti sve dok nisam došla do kraja. Obožavam odnose prepune napetosti i verbalnog nadmudrivanja, kakav je i ovaj između Emili i Viciousa, pa sam uživala u njihovim razmiricama i mirenjima. Ono što mi nije sjelo jesu neke nagle promjene i preokreti, primjerice u Emilijinu ponašanju, koja je unatoč čvrstoći koju je gradila ipak i dalje bila mirna i staložena osoba, sve do jednog trenutka. Osim toga, neke situacije mi nikako nisu bile uvjerljive, kao što je provođenje dana u razgledavanju grada kada su i jedno i drugo žarko željeli raditi nešto drugo. Ne želim ulaziti u detalje kako vam ne bih pokvarila čitanje i kreiranje vlastitog dojma, ali vjerujem da će vam sve biti jasno kada dođete do dijela o kojem ovdje govorim. No te nedostatke nadomjestile su neke dublje i ozbiljnije teme kojih se priča dotiče, kao što su posljedice psihičkog i fizičkog zlostavljanja, važnost prijateljstva i podrške, vjera u sebe i svoje sposobnosti.

Ova priča ima brojne segmente koji čine vrlo zanimljivu i napetu priču, zločestog dečka na kakve mnoge od nas padaju, djevojka koja pokazuje da s njom nema šale, napetost, strast, privlačnost, kriminal, obiteljske zavrzlame, ljubav i romantične geste, ali i veoma zanimljivu i dinamičnu radnju. I iako ne mogu reći da je ovo jedna od knjiga koju ćete dugo pamtiti i promišljati o njoj, velike su šanse da će vas obuzeti i ne puštati na miru dok je ne pročitate, a možda vam se i Vicious uvuče pod kožu. Nadajmo se da ćemo dobiti dozu njega i u nastavcima ovog serijala.

Izvor: Učiteljica čita
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.