RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Nicola je jedina osoba koja se nalazi uz svoju baku Betty na samrti, nema Nicoline majke niti brata, baš nikog. Njih dvije vežu posebne i neraskidive veze kakve Betty nikada nije imala sa svojom kćeri, a Nicola niti sama ne zna gdje je nastao problem u odnosu njene majke i bake, obje su bile poprilično tajnovite. Stoga ne čudi što je Nicolina majka odabrala ne biti uz njih u tom trenutku, ali ne čudi onda niti činjenica da je Betty svoju kuću odlučila ostaviti svojoj unuci. U trenutcima prije no što je zauvijek zatvorila oči spomenula je Nicoli da se u dnu dvorišta nalaze dječica i tek kada je to izgovorila spokojna je napustila ovaj svijet. Nicola nije tome pridavala pažnju, no kada je njena kći prilikom igre u Bettynu dvorištu pronašla kost, sve se zauvijek mijenja.

Paralelno s tom pričom čitamo i pisma koja je Betty dobivala od tajanstvenog Williama koji je bio ludo zaljubljen u nju, ali i njenu ispovijest koja govori o jednom potpuno drugačijem muškarcu.

Pri pogledu na naslovnicu i sinopsis, očekivala sam šokantnu priču s jezivim detaljima i preokretima. I bila sam u pravu, sva očekivanja su ispunjena. Ono što me iznenadilo jest količina tajni koja obavija živote žena iz triju generacija. Pitala sam se kako je moguće godinama nositi toliki teret na svojim leđima i u svom srcu, jer teret je zaista velik, one vrste kakvu ne bih nikome poželjela. Ovdje me Nicola zadivila svojom hrabrošću i odlukom da konačno otkrije sve obiteljske tajne te svojoj djeci osigura mirnu i sretnu budućnost. Nije se zamarala novinarima koji niti u jednom trenutku nisu posustajali i željeli su saznati svaki detalj, nije se zamarala niti susjedima koji su sličnih interesa kao novinari, pa čak niti majčinim molbama i željama da prestane i ostavi sve kako jest. Pokazala je dosljednost i vjeru u samu sebe kakvoj se divim.

Ono što me kod ove knjige najviše zaokupilo jest razmišljanje o tome kako sve tajne, koliko god dugo i vješto bile čuvane, naposlijetku pronađu svoj put iz skrovišta. Netko će pronaći razlog i motivaciju da ih otkrije i obznani svijetu. No, zaključila sam da to ne mora nužno biti loša stvar. Neke tajne zaslužuju biti otkrivene, mogu nekome donijeti olakšanje za kojim godinama žudi, mogu spojiti davno rastavljene duše, mogu nekome pružiti vječni spokoj, mogu sprati ljagu s nečija imena i života, no mogu i nepovratno nekome upropastiti život. Bitno je znati procijeniti situaciju i jednom kada donesemo odluku biti dosljedan i ostati vjeran samome sebi, kao i svome cilju.

Moram spomenuti i jednu sporednu temu koja se tek ovlaš spominje, a koja je kod mene izazvala reakcije zbog posla kojim se bavim. Ako ste čitali knjigu možda pogađate da se radi o Nicolinu poslu i činjenici da je zapravo ostala bez njega. Ona je naime pomoćnik u nastavi, ali zbog rezova i financijskih problema joj je uručen otkaz, unatoč tome što je odlično odrađivala svoj posao i što će učenik kojem je prijeko potrebna njena pomoć morati dalje nekako sam. Ovo je situacija koja me podsjetila na brojne učenike koje sam upoznala, kojima je potrebna naša pomoć, ali koji ju ne mogu dobiti jer netko iznad nas ne odobrava sredstva za to, prema njihovom mišljenju ima važnijih stvari od dobrobiti djece i jednakog obrazovanja za sve.

Od mene imate preporuku za ovu knjigu! Vjerujem da ćete sa zanimanjem okretati njene stranice uz jako kratke pauze, baš kao što sam i ja.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.