RECENZIJA Ana Kalanj, Učiteljica čita

Godina je 1876. i nalazimo se u Londonu. Točnije, utorak je jedne ljetne večeri i doktorica Garrett Gibson vraća se s posla. Tada ju napadaju tri nečasna vojnika, a u pomoć joj priskače detektiv Ethan Ransom, iako se i sama vrlo dobro snalazi. Ispostavi se da ju Ethan prati svakog utorka baš zbog mogućnosti da se pronađe u ovakvoj situaciji, na što ono ne gleda blagonaklono. Saznajemo da su oni poznanici već otprilike dvije godine, no nikada se nisu previše družili. Odmah je jasno da između njih vlada određena napetost, iako je Garrett posvećena svojoj karijeri i ne pridaje mnogo pažnje muškarcima, a Ethan slovi za plaćenog ubojicu kojeg ugledno društvo ne zanima. Šanse da njihovo poznanstvo postane nešto više, gotovo da i ne postoje.

Garrett je osoba koja je u potpunosti posvećena svom poslu koji joj oduzima većinu vremena, stoga i ne čudi podatak da nema volje niti vremena pronaći muškarca svog života. Mišljenja je da bi joj ljubav remetila karijeru i ne želi riskirati jer se veoma namučila da bi došla do svoje pozicije. Ona je, naime, jedina ženska osoba u svom poslu, okružena isključivo muškim kolegama. I zbog toga se ponaša drugačije no ostale žene, potpuno je neovisna i ne vidi razlog zbog kojeg i ona sama ne bi uživala poput svih muškaraca. Uporna je, snalažljiva, sigurna u svoje izbore, nepokolebljiva, usredotočena i razborita, ili je to sve bila dok nije upoznala muškarca koji je unio nemir u njen život. U pojedinim situacijama me iznenadila jer je radila sve suprotno od onog što sam mislila da bi žena njenog promišljanja mogla. Vjerujem da ćete i sami uvidjeti situacije na koje se to odnosi.

Ethan je bivši detektiv Scotland Yarda, a u društvu slovi kao plaćeni ubojica, nitko ne zna za koga zapravo radi i kome je odan. Veoma je tajnovit, bilo da se radi o njegovom poslovnom ili privatnom životu. Upravo zbog svega navedenog, naći će se u bezizlaznoj situaciji, na korak do smrti.

Priča je jako zanimljiva te se čita brzo i lako. Bilo mi je jednostavno prepustiti se nekim davnim vremenima i uživati u životima ova dva, za svoje vrijeme neobična lika. Moja očekivanja da ću pročitati još jednu laganu i lijepu ljubavnu priču pokazala su se neosnovanima. Naime, i Garrett i Ethan akteri su nekih ozbiljnih situacija, događaju se izdaje, zavjere, pokušaji ubojstva i situacije koje od njih iziskuju brze i nepromišljene odluke. Napetost je na pojedinim stranicama bila gotovo opipljiva i jedva sam dočekala rasplet situacije. Vjerujem da nije lako napisati zanimljiv i napet ljubavni roman, stoga me knjige poput ove posebno razvesele i rado ih preporučim ljubiteljima žanra. Ako ste i vi među njima, vjerujem da ćete uživati u ovoj poslastici.

Ono što svakako moram naglasiti i što me ugodno iznenadilo, jest činjenica da je autorica inspiraciju za lik doktorice Garrett Gibson pronašla među istinitim povijesnim osobama, točnije u doktorici Elizabeth Garrett Anderson. Iako je okolina bila u potpunosti protiv toga, ona je 1870. završila studij medicine na Sorboni te postala prva liječnica u Engleskoj.

 

Izvor: Učiteljica čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.