RECENZIJA Ana Čaić Blažević, Bibliomanija

Ime Clare Mackintosh nama knjigoljupcima nije nepoznanica. Kada sam vidjela najavu za njezin novi roman Nakon svršetka, treći preveden u Mozaik knjizi, pomislila sam, kao i pretpostavljam i vi, da je ovo još jedan od  njezinih odličnih trilera. No, bila sam u krivu.

Nakon svršetka priča je o roditeljima koji se usprkos silnoj ljubavi koju imaju, nađu pred najtežom odlukom u životu. Osjećati ljubav prema djetetu i pomiriti s činjenicom da njihov voljeni sin nikada neće postati normalno dijete, nikada neće moći voditi privid normalnog života i biti svjedokom da tvoje dijete ništa ne može spasiti – najgori je trenutak svakog roditelja.

Nakon svršetka, Clare MackintoshMax i Pip upravo se suočavaju se s najtežom viješću – njihov sinčić ima dijagnozu terminalne bolesti i oboje moraju odlučiti hoće li prestati s liječenjem i Dylanu omogućiti dostojanstvenu smrt ili nastaviti s intenzivnim liječenjem (koje će teško Dylan teško podnositi) i pokušati mu što je moguće više produljiti život.

Kako je odjednom sve krenulo krivo? U nekoć savršen život savršenog para, najboljih prijatelja i životnih suputnika sudbina je odlučila podijeliti najgore karte i staviti ih pred odluku koju niti jedan roditelj nikada ne bi trebao donijeti i oko koje se, po prvi puta, ne mogu usuglasiti.

Dylan još nema tri godine, ali kao posljedica ozljede mozga paraliziran je od vrata prema dolje i ne može komunicirati i samostalno gutati.

Svijesti o svojoj okolini nema, bez lijekova trpi nesnosne bolove, no Max je uvjeren da će mu pomoći liječenje u Americi. Max smatra da bi Dylan i dalje mogao osjećati malo radosti i ljubavi, a svako dodatno vrijeme koje bi Pip i on mogli imati s njim bilo bi dragocjeno.

Za Pip jedina je želja da usred lijekova i pregleda, fizioterapija i čišćenja dišnih puteva za Dylana postoji život vrijedan življenja. No, svjesna je toga da takav život za njega nije moguć, da je maleni već dovoljno propatio i da je vrijeme da ga puste.

A kako su oboje na suprotnim stranama i svatko želi drugačiju stvar za njihova sina, sud je taj koji se mora umiješati i donijeti odluku koja je u najboljem interesu za Dylana.

Već sam rekla kako je Clare imala mnogo hrabrosti izliti svu svoju bol oko gubitka djeteta na papir, i to se užasno puno osjeti u prvom dijelu romana. Druga polovica Nakon svršetka, zapravo govori, kao što naslov i sugerira, događajima poslije sudske odluke.

Nakon svršetka, Clare MackintoshNakon što sudac donese odluku, Clare Mackintosh istražuje dva različita ishoda: jedan u kojem sudac odlučuje u korist majke i onaj u kojem sudac odlučuje u korist oca. Dva potencijalna i različito zamišljena ishoda koja istražuje nemoguću i nezamislivu odluku bez pravih odgovora.

Vrijedi li život uz stalnu medicinsku podršku? Ima li nade? Je li to mučenje? Je li sebično željeti više vremena sa sinom? Ako se odlučim da živi, koliko života može okusiti? Onako istinski, punim plućima?

Tuga i nevjerica prerastaju u krivnju. Čuda se događaju cijelo vrijeme – Dylan se mogao oporaviti, mogao se smijati, mogao voljeti, mogao živjeti. “Što ako?” bio je neprestani šapat u njihovom uhu.

Tragedija ljudskog stanja. Uvijek ćemo propitkivati svoju odluku. Uvijek. I nikada nećemo imati pravi odgovor jer pravog odgovora nema.

Najljepša stvar ovdje je što je ova priča nada i snaga koju sam mogla osjećati kroz cijelu knjigu do samog kraja. Znajući da je Clare doživjela istu nesreću i da je imala hrabrosti pokazati svoju bol i patnju na komadu papira, Nakon svršetka čini se još nježnijim i stvarnijim romanom, jer se svaka riječ temelji na jezgri istine.

Istražujući teme nade, očaja, tuge i žaljenja, ovaj će vas roman povući za srce i natjerati na razmišljanje. Natjerat će vas da shvatite koliko je život krhak i da najdraže volite u svakom trenutku. Pokazat će vam kako morate bolna iskustva ostaviti iza sebe.

Iako, nikada nećete zaboraviti osobu koju ste izgubili, pred vama su iskustva i prilike koje morate zgrabiti objema rukama. Morate odabrati ponovni život.

 

Izvor: Bibliomanija

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.