RECENZIJA Ana Čaić Blažević, Bibliomanija

Sve uvijek započinje s jednom naivnom rečenicom. Vi ćete nekom reći nešto o nekome u povjerenju a oni će to kao u dobroj staroj igri pokvarenog telefona proslijediti dalje. Znate kako to ide. Glasine. Jednom kad krenu, teško ih je zaustaviti.

Ponekad dobra, sočna glasina može značiti ulaznicu u željeno društvo, dio čopora. Zato ni ne čudi kad je Joanna, koja se upravo doselila iz Londona u mali obalni gradić, poželjela upravo to – biti dio zajednice. Biti dio maloga grada, integrirati se u zajednicu i time pomoći sinu da stekne nove prijatelje. Bila je spremna učiniti bilo što da uspije u tom planu.

Glasine, Lesley KaraMožda zato nije razmišljala o posljedicama onoga što je napravila, kada je u školskom dvorištu prišla skupini najutjecajnijih mama i samo tako, u razgovoru napomenula jednu slasnu, debelu glasinu – u njihovog malom gradiću živi ubojica djece.

Kasnih šezdesetih godina desetogodišnja Sally McGowan ubila je petogodišnjeg dječaka. Kada je odslužila zatvorsku kaznu, dodijeljen joj je novi identitet kako bi mogla iole normalno živjeti te je integrirana u društvo.

Brojne su pretpostavke bile gdje bi mogla biti, a glasine koje je Joanna brzopleto započela počinju se širiti i sve navodi da je Sally smještena baš u njihovom gradiću. Glasine eskaliraju i dok građani kreću u lov na vješticu, Joanna će shvatiti da je njezina nevina glasina bila najveća pogreška koju je napravila.

Glasine su jedan od onih brzopoteznih romana koje naprosto obožavam. Kad kažem brzopoteznih mislim na one romane koji vas previše ne zamaraju ali njihova vas napeta radnja jednostavno tjera da roman doslovno progutate. Sam zaplet je vrlo intrigantan i svidjelo mi se kako sve započinje s  glasinom za koju se ispostavi da je istinita.

Mali primorski grad Flinstead djeluje kao savršeno okruženje jer omogućuje da se glasine brzo šire i postanu opsesija među njegovim stanovnicima. Svako je sumnjičav i svatko je osumnjičen, a svaki komentar dodatno se ispituje i analizira dok zajednica puca po šavovima. Glasine vrlo dobro pokazuju koliko im je lako rasti, pogotovo kada ih posija sjeme sumnje, paranoje te koliko brzo životi mogu biti upropašćeni u tom procesu.

Glasine, Lesley KaraLesley Kara glasinama je predočila prilično napetu atmosferu. Proradio je strah pa ni ja kao čitatelj više nisam znala kome vjerovati. Bila sam zbunjenija čak i od same Joanne. Priča me je vodila na milijun mjesta ali mjesto na koje me je odvela nisam očekivala. Moj prst sumnje bio je usmjeren na gotovo sve žene određene dobi pitajući se je li ona ubojica. Toliko spletki, toliko drame, toliko napetosti.

Teško je povjerovati da je ovo debitantski roman. Razina zavjera i nesputanosti je spektakularna – biti u stanju pružiti mi zaokrete kakvu je učinila Kara, a zauzvrat mi ne pružajući niti jedan odgovor doslovno do samog kraja i više je nego pohvalna.

Toplo preporučujem!

 

Izvor: Bibliomanija

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.