RECENZIJA Ana Čaić Blažević, Bibliomanija

Iskreno, nisam znala što bih očekivala od romana Izbliza, autorice Care Hunter. Još jedan triler u moru trilera? Još jedna priča o otmici djeteta? Još jedna toliko istražena tema koja je napisana na mnoge, nama već predvidljive načine? No, privukla me, moram priznati, jer sam upravo tako nešto pomislila i dok sam u ruke uzela roman Lise Jewell, A onda je nestala pa se ugodno iznenadila autoričinoj sposobnosti da tu neiscrpnu temu raščlani i od nje napravi nešto novo, šokantno i iznenađujuće.

Zapravo su me i mnogi pozitivni komentari koji su kolali knjiškim svijetom o ovom romanu, natjerali da Izbliza poguram na vrh TBR liste. Na kraju, knjiga me ugodno iznenadila pa sam uz ime Lise Jewell koja me iznenadila svojom sposobnošću pretvorbe već prožvakane teme u nešto novo, dodala i ime Cara Hunter – čije ću radove pratiti s velikim zanimanjem.

izbliza, cara hunter, bibliomanija, mozaik knjigaOsmogodišnja Daisy Mason nestala je prilikom roditeljske zabave. Previše ljudi na zabavi, mrak i odvraćanje pažnje u obliku ogromnog vatrometa rezultirali su nestankom koji nitko nije vidio, pa time nitko nije mogao pomoći policijskoj istrazi. A ono što svi policajci mrze više od bilo kojeg slučaja, bio je slučaj koji uključuje dijete i ovako nevjerojatan razvoj događaja.

Ipak, unatoč nestanku, roditelji Barry i Sharon Mason odbijaju policiji odobriti detaljnu pretragu svog doma. Leo, njihov 10-godišnji sin i Daisyjin brat, udaljen je i očito nešto skriva i ne želi govoriti.

Sumnja detektiva Adama Fawleyja, prirodno pada na one koji su joj najbliži, a istrage otkrivaju koliko je Daisyjina obitelj zapravo disfunkcionalna.

Roditelji imaju svoje tajne koje bi radije čuvali sakrivene od vanjskog svijeta – Sharon je nesigurna, ljubomorna žena opsesivna taštinom i žena kojoj nedostaje majčinskih instinkta dok Barry ima velik dug na kreditnoj kartici i tajni život prepun ljubavnica.

Adam i njegov tim polako otkrivaju da se svaka njihova pretpostavka počinje polako raspadati dok pokušavaju otkriti što se dogodilo. Pitanja su dodatno kompliciraju čim postajemo svjesni da su Adam i njegova supruga Alex nedavno izgubili sina Jakea u vrlo emocionalno uznemirujućim okolnostima. U istrazi u kojoj ništa nije onako kako se čini, sumnje se usredotočuju i osciliraju između Sharon i Barryja, jer Adam vjeruje da je često počinitelj ona osoba koji je najbliža nestaloj osobi.

izbliza, cara hunter, bibliomanija, mozaik knjigaDefinitivno samom slučaju ne pogoduje ni praćenje medija kao i komentari o slučaju koje kolaju društvenim mrežama. Svatko ima svoje mišljenje i zna tko je ubojica. Cara te komentare vješto koristi u širenju atmosfere sumnje, krivice i frustracije.

Ne samo da su stavovi i mišljenja u nekim slučajevima bili zastrašujući, već su i pokazali koliko društveni mediji mogu ometati istragu.

Postoje neke uznemirujuće scene – s obzirom na temu bilo bi teško da ih nema – ali s njima se postupa osjetljivo i mudro, gurajući čitatelja na jednu stranu, čak mogu reći upirući prstom u krivicu roditelja, dok mu vještom rukom priprema obrat na sljedećoj stranici.

Uz svaku objavu na društvenoj mreži, Cara dodaje i transkripte razgovora koji nimalo ne daju na dosadnosti knjige. Dapače, time se čitatelj zapravo osjeća kao da pripada samom činu istrage.

Transkripti policije i društvene objave dodali su težinu jer nisam mogla ne osjetiti napetost, frustraciju i bijesni ritam koju istraga dobiva.

Nije često da me neki autor uspije toliko zaokupiti do te mjere da sam se nervirala svaki put kad bi me netko prekidao. Izbliza ima ritam koji ubrzava prema kraju i kao čitatelj očekivala sam veliki vrhunac koji sam dobila, štoviše kraj je toliko neočekivan da sam ga dva puta pročitala koliko je nevjerojatan bio!

Moje iskrene preporuke!

 

Izvor: Bibliomanija

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.