PROMOCIJA Mjesec hrvatske knjige / Narodna knjižnica Petar Preradović

Na studijskom odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” u sklopu “Mjeseca hrvatske knjige 2022.” održana je promocija nove knjige Gorana Tribusona “Zbogom, Izabel”.

Atmosfera na predstavljanju bila je odlična i svi su uživali, što nije čudno s obzirom da Tribuson zna privući publiku i ljudi ga vole, osobito zato što se u svom predstavljanju uvijek dotakne svog djetinjstva te lijepih i zanimljivih sjećanja koja ga svaki put vuku nazad u Bjelovar i među bjelovarsku publiku.

Tribuson je istaknuo kako je u knjigu koju je u Bjelovaru promovirao prije mjesec i pol dana utkao četiri svoje autobiografske knjige i spojio ih u jednu, a ovo mu je prva ovogodišnja autorska knjiga.

– Ovo nije pravi krimić iako ima elemenata. Ja sam napisao da je to “roman noir”, to je nešto napravljeno po uzoru na američke filmove koji su koristili francuski naziv za te svoje crne filmove. Neki od njih su samo apsurdne priče o neuspjehu određenog pojedinca i obično se pojavljuje nekakva femme fatale, a neke nemaju čak ni detekciju koja je nužna za krimić, tako da nisu pravi krimići, naglasio je Tribuson.

Kao što je već poznato, autor se uvijek rado vraća u rodni grad.

– Čak da i nema promocije, kad dođem ovdje osjećam se kao netko tko je dobrodošao, sve tu znam i tu su svi trenuci gdje sam imao prvu djevojku, gdje sam dobio prvu nogometnu loptu, gdje sam krenuo u Gimnaziju, nema nijednog temeljnog motiva koji mi nije prepoznatljiv i duboko usađen u glavu. Nosimo mi Bjelovar mi koji smo odavde, neka mi oproste oni koji nisu, naveo je.

Ovogodišnji mjesec hrvatske knjige prati moto “Misli na sebe – čitaj”, pa Tribuson poručuje:

– Čitajte, čitajte, čitajte! Čitajte dobro, to bi bila osnova i inače kad čitamo. Koja je to dobra literatura, to ja ne mogu nikome nametnuti radi toga što svatko ima svoje favorite i svoje omiljene knjige. Čitajte one knjige koje su vam drage, bez obzira jesu li vrhunske ili klasične, ali čitajte. Čitanje je disciplina koja je korisna, koja razvija u mozgu vijuge, čini nas inteligentnijima, suptilnijima i boljima, izjavio je.

Moderatorica večeri bila je Marijana Dragičević koja je ujedno priredila i prigodnu izložbu Tribusonovih naslovnica, a koja će se moći pogledati sve do 15. studenog.

– Izložbom “Goran Tribuson u originalu i prijevodu” smo htjeli pokazati da osim što ga mi volimo u Hrvatskoj, da ga vole i čitatelji diljem Europe jer je preveden i na nizozemski, slovenski, srpski, francuski, a ima prijevod čak i iz Libanona. Htjeli smo pokazati njegovih 50 godina stvaranja, pojasnila je Dragičević te dodala kako sama jako voli Tribusona i doma ima sve njegove knjige.

 

Izvor: Bjelovar.info

Photo: Branka Sobodić

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.