INTERVJU Tarryn Fisher

Psihološki triler „Supruge“ američke autorice Tarryn Fisher u rekordnom roku postao je književna senzacija s obje strane Atlantika. S gotovo milijun prodanih primjeraka roman „Supruge“ postao je uspješnica New York Timesa, USA Todaya, The Globe and Maila, Amazona i The Toronto Stara. Roman je mjesecima bilo nemoguće skinuti s prvog mjesta liste najprodavanijih romana New York Timesa.

Osim čitatelja Goodreada, koji su „Supruge“ nominirali za najbolji kriminalistički roman 2020. godine, ovom književnom poslasticom oduševila i sedma sila. Amazon Prime otkupio je prava za njegovu ekranizaciju, a uskoro se očekuje i početak snimanja.

Tarryn Fisher autorica je devet svjetskih uspješnica, a najviše pažnje čitatelja i kritike privukla je ovim dinamičnim, uvrnutim i šokantnim trilerom. Roman jednostavno nije moguće ispustiti iz ruku! Zaplet ovog psihološkog trilera razvija se brzinom munje.

Prijevod s engleskog jezika potpisuje Andrea  Cvjetković.

U nastavku pročitajte intervju s autoricom koji je dala ekskluzivno za Hrvatsku.

  1. Htjeli mi to priznati ili ne, pitanje poligamije i dalje se u nekim dijelovima svijeta smatra taboo temom. Zašto ste odlučili napisati napeti roman koji se bavi upravo tom temom?

Mislim da smo svi, ali apsolutno svi, u nekom trenutku razmišljali kakav je to život. Bilo da ste muškarac ili žena. Takav način življenja intrigira mnoge, pogotovo žene. Osobno sam i sama mnogo razmišljala o tome, ali na način da su me zanimali osjećaji i žensko stanje uma. Kako se osjećaju, kako se nose s činom dijeljenja partnera, jesu li ljubomorne… Zato sam i krenula u istraživanje te teme i otkrila burne emocije koje sam onda usadila u svoje likovima.

Osobno smatram da u današnje vrijeme, gdje to nije dio kulturnog nasljeđa i tradicije, za takav način života moraš biti posebna vrsta žene ili s vremenom poludjeti (smijeh). Ne mogu zamisliti da ljubav svog života dijelim s još dvije žene i gledam kako ga one grle i ljube.

 

  1. Uspješno ste spojili elemente psihološkog trilera, poligamije, ljubavi i sumnje. Zašto mislite da su upravi ti elementi bili odlična podloga za pisanje romana?

Trileri najčešće u sebi imaju mnoge psihološke dijelove, to im je glavna zadaća, a ja sam željela istražiti psihologiju žena preko poligamije. Dobila sam priliku istražiti pozadinu poligamije o kojoj nitko javno ne govori i to je ono što roman „Supruge“ čini posebnim.

Pisanje psiholoških trilera omogućuje nama autorima da istražujemo ljudske mane, rizična ponašanja i sve druge jezive stvari do najsitnijih detalja, a onda ih moramo prikazati na najzanimljiviji mogući način koji će cijelo vrijeme držati pažnju čitatelja.

 

  1. Zašto ste se odlučili da u vašem romanu „Supruge“ pišete o tri žene. Moramo pohvaliti i odličnu ideju za imena tih žena. Nazvali ste ih prema danima u tjednu: Ponedjeljak, Utorak i Četvrtak.

Odabrala sam tri žene jer sam kroz njih prikazala tri faze ženskoga života. Svaka od supruga nalazi se nekoj životnoj dobi. Tako čitatelji imaju priliku vidjeti kako žene u različitim godinama gledaju na poligamiju. Glavni likovi nose i svoje emocionalne terete poput nesigurnosti, ogorčenosti ili ignoriranja. Upravo njihova suprotna razmišljanja, stavovi i osjećaji čine „Supruge“ jako dinamičnim romanom.

 

  1. Mnogi vašu knjigu uspoređuju s velikih svjetskim hitom, romanom „Nestala“ autorice Gillian Flynn. To je, složit će te se, velika usporedba s obzirom da se prema njezinom romanu snimio film, a knjiga prodala u vrtoglavih 20 milijuna primjeraka.

Čuti takav kompliment je velika stvar. Gillian je iznimna autorica i bilo kakva usporedba s njom veoma mi laska. Zanimljivo je da je Gillian objavila svoju prvu knjigu u trenutku kada sam se ja odlučila posvetiti spisateljskoj karijeri. Čim sam pročitala roman „Oštri predmeti“ kontaktirala sam ju kako bi pohvalila njezin rad, a pogotovo jednu rečenicu koja mi se urezala u pamćenje. U toj komunikaciji s njom dobila sam mnogo savjeta za pisanje, da ih čak i danas nakon više od deset godina primjenjujem. Slobodno mogu reći, da i ona ima veliku ulogu u mom uspjehu danas.

 

  1. S obzirom da ste prije bili dio male izdavačke kuće, sada iz vas stoji jedna od najpoznatijih na svijetu. Kakav je to osjećaj?

Teško je to odgovoriti… U jednoj, usudila bi se reći i najvažnijoj stvari, nema promjene, a to je moje pisanje. Tu se zaista ništa nije promijenilo. I dalje koristim svaki trenutak kako bi usavršila svoje priče, likove i dijaloge. Razlika je što sada iza mene stoji više osoba koje su uključene u cijeli proces objavljivanja i svi se trude maksimalno da sve bude odrađeno najbolje moguće.

 

  1. Majka ste troje djece, žena i spisateljica. Vaš posao u vremenima prije pandemije zahtijevao je mnogo putovanja. Kako ste to sve balansirali i uz sve to i dalje pisati nove romane?

Ništa ne balansiram! Zapravo nisam imala previše izbora. Ukoliko sam htjela biti uspješna na svim poljima morala sam se truditi i dati sto posto sebe. Upravo zato što nisam htjela da niti jedan aspekt moga života pati ili bude „odrađen“ na loš način, bilo je dana kada sam bila izgubljena, ali zahvaljujući mužu i obitelji kaotični dani bili su mnogo jednostavniji.

 

  1. Koje su tri stvari potrebne za uspješan psihološki triler?

Jaki likovi, zanimljiva radnja i možda najvažnije, da i sami budete malo otkačeni. (smijeh)

 

Razgovarao: Marko Hadjur (Mozaik knjiga)

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.