INTERVJU Tajana Pavlović, Gloria

Popularno domaće lice s kazališnih dasaka i malih ekrana bio je i sretno i tužno dijete, a najvažnije lekcije pretočio je u svoje slikovnice. Otkrio nam je o čemu govori novi nastavak ‘Šapica‘, tko mu je najveći uzor i što još možemo očekivati od ovog mnogim mališanima omiljenog štiva.

Slikovnica o avanturama pasa “Šapice” autora Slavka Sobina, koja je u rekordnom roku osvojila srca mališana, ali i njihovih roditelja, dobila je nastavak – “Šapice i tajna zelene loptice”. Baš kao i prva slikovnica, i nova donosi izrazito poučnu priču o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih – o vrijednostima kojima djecu treba učiti od najranije dobi.

“Kad radiš dobre stvari, e onda stvaraš bolji svijet. A kad osjećaš da stvaraš bolji svijet, onda se nikome ne moraš time hvaliti. Onda to može biti tvoja tajna. Dobrota je nešto što nosiš u sebi i iz nje djeluješ i radiš čarobne stvari”, rekao je poznati hrvatski glumac koji novu slikovnicu smatra nešto zrelijom, s obzirom na to da je pisana čak deset godina nakon prve.

 

 

“Bio sam i sretno dijete i tužno dijete. Drugu je pisalo više ovo tužno dijete iz mene, a glavni razlog tužnog djetinjstva je lijepo upakiran u priču o novom liku Vuku. Međutim i dalje mislim da knjiga pršti radošću i lijepim porukama”, otkrio nam je glumac koji od malena voli čitati, a i sada pročita po dvije – tri knjige tjedno.

image

 

I drugi bi nastavak mogao dospjeti na kazališne daske

Sobin je osim slikovnice napisao i predstavu “Šapice” koja je osvojila najmlađu publiku, a s obzirom na gust raspored našeg popularnog glumca, tome se u sklopu druge slikovnice trenutno može samo nadati. Ipak, s obzirom na uspjeh knjige, vjeruje da će ubrzo pristići ponuda od nekog kazališta.

“Reakcije su divne, najgore mi je kad me roditelji na cesti zaustave da mi kažu da djeca obožavaju ‘Šapice’, uredno mi zasuzi oko. Samo da i dalje bude tako. Mislim i na komplimente i na suze. Onaj dan kad postanem indiferentan na to da ljudi vole moj rad, tad ću prestati stvarati”, otkrio nam je Sobin kojem je urednik Zoran Maljković i uzor i mentor i motivator, a kao uzora u slikovnicama izdvojio je i Davida Litchfielda. Kada bi pak krenuo pisati na neki nov način, rekao nam je da se ne bi žalio kada bi to bilo inspirirano Walliamsovim knjigama.

image

Dječji self help i motivacijska lektira

Pisat će, dakle, dok god ima inspiracije, a otkrio nam je i što nas očekuje u nastavcima! “Naručene su od strane izdavača dvije za iduću godinu i već znam o čemu će biti. Treću se strašno veselim napisati jer govori o strahovima. Imam neku želju da kad jedan dan sve knjige budu u kompletu, da se mogu gledati kao svojevrsni dječji self help i motivacijska lektira”, objasnio je glumac koji oko Božića planira izdati novu priču naziva “Doktor jabuka”.

“Šapice i tajna zelene loptice” prema tome su tek početak jednog divnog “štiva” za djecu koje govori o Mršu i Doni, psima i prijateljima koji zajedno žive, vole se, ali još uvijek uče jedno od drugoga.

Mrš je veseo pas kojem ne treba ništa osim slobode, a Dona iako kućni pas, zna kako se rješavaju međuživotinjski odnosi u parku. Zahvaljujući tomu, udruženim će snagama riješiti mnoge neobične stvari koje se događaju na igralištu, pa čak i onu najstrašniju: suočit će se sa psom od kojeg svi strahuju, a zove se – Vuk!

 

Izvor: Gloria

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.