UpoznajteHannu Flint, britansku filmsku kritičarku koja nas u svojem književnom prvijencu vodi kroz svijet kinematografije i popularne kulture. Kroz njezine oči otkrivamo kako je filmsko platno oblikovalo ne samo njezino shvaćanje svijeta, nego i same sebe.

Hanna je hrabro zakoračila u industriju koja često postavlja izazove pred pojedince. Njezina priča isprepliće vlastite i obiteljske anegdote s filmskim i televizijskim prikazima sličnih situacija, pružajući nam kritički uvid u to kako se žene portretiraju u popularnoj kulturi.

„Snažan ženski lik“, u izdanju Mozaik knjige,nije samo topla autobiografska priča, nego i edukativni ogled o svijetu filma i popularne kulture. Hanna nam otvara vrata kreativne industrije, reflektirajući suvremeno društvo. Kroz njezinu perspektivu, potiče nas da bolje sagledamo sebe unutar takvog društva, istovremeno nas osnažujući da živimo život prema vlastitim pravilima.

SNAZAN-ZENSKI-LIK-500pix.jpg
Kroz stranice ove knjige, Flint razmatra ideje autentičnosti, raznolikosti i samospoznaje. Pritom nas poziva da se oslobodimo predrasuda, izgradimo vlastite priče i živimo život u ritmu vlastitog srca.

Ovo savršeno štivo za sve ljubitelje filma koji su se uvijek pitali kako se njihov život isprepliće s vrstom umjetnosti koju toliko vole na hrvatski je preveo Nino Orepić.

Hanna Flint britanska je kritičarka, novinarka i voditeljica koja se već više od desetljeća bavi temom filma i popularne kulture. Njeni su radovi objavljivani na portalimaGQ,Empire,The Guardian,Elle US,Radio Times,BBC Culturei slično. Često gostuje u emisijiFront Rowna BBC Radio 4, vodi emisijuMTV Moviesi podcastFade to Black, suosnivačica jepodcasta The First Film Clubi članicaLondon’s Critics’ Circle. Zalaže se za jednakost među spolovima, kulturno bogatstvo i raznovrsnost pripadnikaentertainmentindustrije.

Hanna Flint_3 © Amaal Said.jpeg
Amaal Said Hanna Flint

INTERVJU:

Možete li nam reći nešto o sebi i što Vas je nadahnulo da napišete knjigu „Snažan ženski lik“?

Ja sam filmska kritičarka i novinarka s prebivalištem u Londonu i mješovitog britansko-tuniskog podrijetla. Zanimalo me pisanje osobnog osvrta na film kao umjetnost i njegov utjecaj kroz prikaze žena, žena raznih boja kože i žena arapskog podrijetla s kojima sam odrasla i koje i dalje gledam na ekranu.

Kako definirate snažan ženski lik i jesu li postojali određeni likovi ili stvarne osobe koji su utjecali na Vašu perspektivu?

Završno poglavlje moje knjige zadire u koncept snažnog ženskog lika referencama na Kat iz filma10 razloga zašto te mrzimi serijuBuffy, ubojica vampira. Moja majka i pisci poput Pauline Kael, bell hooks i Angelice Jade Bastien utjecali su na moju perspektivu.

Hrvatsku krasi raznolik kulturni krajolik. Kako je, po Vašem mišljenju, koncept snažnih ženskih likova primljen na globalnoj razini, i kakve bi jedinstvene uvide hrvatski čitatelji mogli dobiti iz Vaše knjige?

Mislim da će se ova knjiga svidjeti hrvatskim čitateljima koje zanima kako bi film mogao utjecati na njihovo viđenje samih sebe i žena u njemu, kao i na viđenje problema s kojima se suočavaju – od seksa i majčinstva do prvih ljubavi i poremećaja u prehrani. Nadam se da bi mogli bolje razumjeti sebe kroz filmove koje gledaju.

Kao autor, kakav biste savjet dali mladim autorima, posebno onima koji su zainteresirani za teme povezane sa snažnim ženskim likovima?

Gledajte što više filmova, čitajte što više kritika i počnite pisati i dijeliti svoja razmišljanja. Bez obzira na to radi li se o blogu ili naručenim člancima za medijske objave – uključite se u razgovor.

Možete li podijeliti neki nezaboravan trenutak iz svog spisateljskog iskustva ili bilo koje iskustvo koje je značajno oblikovalo Vaša razmišljanja o ovoj temi?

Svaki put kad pogledam novi film on oblikuje moja razmišljanja o prikazu žena na ekranu.

Po Vašem mišljenju, kakvu ulogu igra književnost u oblikovanju društvenih pogleda na rodne uloge i na koji način Vaša knjiga pridonosi tom dijalogu?

Književnost može igrati vrlo važnu ulogu. Nadam se da će moja knjiga ukazati ljudima na dobro, loše i zlo u prikazima žena te na rasne stereotipe na ekranu, i možda promijeniti način na koji vide druge i sebe.

Postoje li autori ili knjige koje su Vas nadahnule ili utjecale na Vaš stil pisanja i pristup pripovijedanju?

Zbirka esejaBad Feministkoju je napisala Roxane Gay.

Smatrate li da snažni ženski likovi u književnosti mogu imati opipljiv utjecaj na osnaživanje žena u stvarnom životu? Ako da, na koji način?

Naravno. Opisivanje ženskih likova sa svim njihovim složenostima i na višoj razini od opisa njihove doslovne (fizičke) snage omogućuje ženama da se poistovjećuju s putovanjima likova, bilo da su im bliski ili potpuno nepoznati – snažan ženski lik nije monolitan.

Nadate li se da će vaša knjiga doprinijeti aktualnoj raspravi o rodnoj ravnopravnosti u medijima i književnosti?

Nadam se da će svaka osoba nakon čitanja knjige bolje razumjeti sebe i dobiti uvid u to kako bi film mogao pozitivno i negativno utjecati na njihovo gledište. Ako to dovede do toga da samo jedna žena prihvati svoje želje, svoju ženstvenost i jedinstveni identitet na osnažujući način, za mene je to uspjeh.

Koji je sljedeći korak na vašem autorskom putu? Postoje li neki nadolazeći projekti ili teme koje s nestrpljenjem želite istražiti u svojim budućim radovima?

Trenutno pišem zbirku kratkih priča sa žanrovskim štihom i, naravno, raznolikim ženskim protagonistima.

1223 MARK Snazan zenski lik MODUL 960x665.jpg