INTERVJU Saša Užarević, HRT

Nova slikovnica Marijane Križanović pod nazivom “Moj tata” namijenjena je djeci ali i očevima koji su tu uz svoju djecu kada su im najpotrebniji.

 

Slikovnica Marijane Križanović “Moj Tata” prikazuje jednu od najiskrenijih i najduljih ljubavi – očinsku ljubav koja dolazi u različitim oblicima.

S autoricom se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

– Slikovnica “Moj tata” govori o zaigranom tati koji osmjehom svojim otvara vrata. Strahove tjera, otpuše more, spreman za igru izvodi fore. Stoput se na dan slatko nasmije, u sebi pravu čaroliju krije, recitira nam na početku priče autorica Marijana Križanović, inače profesorica hrvatskog jezika i književnosti i magistra bibliotekarstva.

“Moj tata” njezina je 12 slikovnica, a za nju je vezana jedna posebna priča:

– Inspiracija za tu slikovnicu je bio moj suprug koji mi je bio potpora cijelo ovo vrijeme tijekom pisanja i on je jedan od onih aktivnih tata koji sudjeluje u odgoju djece, koji rado prihvaća tu ulogu, koji je tu za njih i kad je umoran i pospan, i trudi se biti aktivan tata, priča nam Marijana.

Slikovnica “Moj tata” kroz svoje stranice vodi nas na putovanje tekstom i slikom:

– Prije četiri godine sam napisala pjesmu koja se zove “Tata mata” i onda je urednica Marija Morić došla na prekrasnu ideju da se ta pjesmica proširi i da se pretvori u formu slikovnice. Ja sam to rado prihvatila, a onda je sjajna ilustratorica Željka Mezić maštovitim i vedrim ilustracijama dala slikovnici formu, ističe Marijana Križanović.

Autorica napominje kako je temelj slikovnice ljubav između očeva i njihove djece:

– Glavna poruka ove slikovnice je ukazati na važnost očinstva i uloge očeva danas, pogotovo kada je sve užurbano. To puno znači za dječji razvoj, posebno emocionalni, obogaćuje i oca i dijete, zaključuje naša sugovornica.

Ova slikovnica je posvećena djeci i svim očevima koji su tu za svoju djecu te im pružaju podršku, ljubav i sigurnost.

 

Izvor: HRT

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.