INTERVJU Emina Basara, Story

Američka spisateljica govori o svom romanu prvijencu kojim je uspjela iznenaditi i samu sebe, a otkriva i tko su joj uzori te kakve knjige najradije čita u slobodno vrijeme.

Autorica Christina McDonald govori o ‘Noći kad je Olivia pala’, svome romanu prvijencu koji je kod nas objavio Mozaik knjiga. Njime je osvojila i publiku i kritiku, a poslužit će i kao predložak za snimanje filma. Priča i o svojim spisateljskim uzorima, inspiraciji koju pronalazi u životu te o razdoblju pandemije koje provodi s najmilijima.

Story: Reakcije hrvatskih čitatelja na vašu knjigu ‘Noć kad je Olivia pala’ su odlične. Koliko vam znači takav uspjeh?

Nisam mogla ni pretpostaviti hoće li se moja knjiga svidjeti publici. Uživala sam i zabavljala se dok sam je pisala, a uspjeh koji je postigla bio mi je predivno iznenađenje. Ubrzo sam počela primati poruke čitatelja koji su mi javljali koliko ih se knjiga dojmila, kako je čitanje u njima izazvalo razne emocije… To je za mene kao spisateljicu bilo neopisivo iskustvo. Osjećam se sretno, zahvalno, zadovoljno i motivirano.

Story: Što vas je inspiriralo za pisanje ovog romana?

Ideju za roman dobila sam nakon rođenja mojega drugog djeteta. Kad je još bilo novorođenče, pripremala sam ga za spavanje i vidjela jednu vijest na mobitelu. Bila je to priča o 13-godišnjoj djevojčici u Kaliforniji koja je nakon operacije krajnika izgubila mnogo krvi i pala u komu. Mnogi pisci stvaraju priče koje se temelje na njihovim najvećim strahovima, a ja se najviše boljim upravo gubitka djeteta. Na moje je pisanje utjecala i vijest o smrti mojega oca. On je bio u Americi, a ja u Londonu. Nismo se uspjeli pozdraviti i to mi je bio najteži trenutak u životu. Kada se osvrnem, vidim da sam u roman unijela dosta osobnih detalja, a posebno tu činjenicu da se ne možemo uvijek oprostiti od onih koje volimo.

Christina McDonald

Story: Sigurno vas je iznenadila vijest da će se prema knjizi snimati i film. Kakva je bila vaša prva reakcija?

Bilo je to zaista ludo! Nikada nisam sanjala da će me kontaktirati filmski agent, iako mi je jedan prijatelj u šali rekao da bi volio gledati film snimljen prema mojem romanu. Razgovarala sam s agentom, a nekoliko tjedana poslije već sam dogovarala snimanje s produkcijskom kućom.

Story: Što čitate u slobodno vrijeme? Tko su vaši uzori?

Najčešće čitam kriminalističke romane i psihološke trilere jer takvi likovi u meni bude razne emocije i uvijek me veseli rješavanje slučajeva. Moji su uzori Oprah Winfrey i Reese Witherspoon jer obje koriste svoj utjecaj i moć kako bi potaknule ljude na čitanje i ljubav prema knjigama. Kad govorimo o piscima, uživam u romanima Mary Kubice, Lise Unger, Kimberly Belle, J.T. Ellison, Wendy Walker…

Story: S obzirom na pandemiju, kako provodite vrijeme?

Više ne putujemo, ne idemo na godišnji odmor i ne družimo se s prijateljima pa svakom danu moram dati novi smisao. Trudim se raditi i uživati u svemu onome što me čini sretnom – djeci, suprugu, čitanju, pisanju i Tangu, mojem zlatnom retriveru. Kada smo shvatili da ćemo ljetni odmor provesti kod kuće, odlučili smo Tanga dati na parenje i kao nagradu dobili smo osam štenaca s kojima smo se družili cijelog ljeta. Nezaboravno iskustvo!

 

Izvor: Story

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.