RECENZIJA Dijana Kovačević, Books & Sweets

Autorica brojnih bestselera New York Timesa Katherine Center napisala je svoj prvi roman u šestom razredu i od tad se kako kaže navukla na pisanje. Silno je željela postati spisateljica, opsesivno je radila na pjesmama, esejima i pričama, dobila je i stipendiju za kreativno pisanje u srednjoj školi, a zatim je nastavila s kreativnim pisanjem i na koledžu Vassar. S dvadeset dvije godine osvojila je stipendiju za Program kreativnog pisanja Sveučilišta u Houstonu i preselila se u kuću u Teksas s planovima da što prije postane nova Jane Austen. Ubrzo je započelo njezino desetljeće borbe prije nego je pronašla agenta i postigla dogovor za objavu prvog romana. Katherine Center autorica je sedam romana, među kojima su How To Walk AwayŠto spašavamo iz požara i What You Wish For.  Redovito govori o pisanju i trenutno živi u Houstonu u Teksasu sa suprugom i obitelji.

”Ispričala sam cijelu tu epizodu koja mi je uništavala dušu. I preživjela sam i dočekala zoru. Od svih hrabrih stvari koje sam u životu napravila, ovo je najhrabrija.”

Na prvi pogled čini se da Cassie Hanwell trenutno ide jako dobro u životu. Ona je vatrogaskinja u vatrogasnoj upravi Austina gdje je više puta morala dokazati da je jako dobra u svom poslu, na polju u kojem dominiraju muškarci. Cassie postaje prva žena dobitnica prestižne nagrade Valor, ali sve se polako počne raspadati trenutak prije saznanja tko će joj uručiti nagradu. Nakon nemilog incidenta Cassie odluči da je prelazak na područje Bostona kako bi pomogla bolesnoj majci bolja opcija od suočavanja s otkazom. Cassie i njezina majka nemaju gotovo nikakav odnos nakon što ju je majka ostavila na šesnaesti rođendan. Pa ne samo da će se suočiti s novim kolegama na novom radnom mjestu već i s majkom koju kao da i ne poznaje. Vatrogasna postaja Lillian nikad nije imala vatrogaskinju u svojim krugovima, a malo je reći da niti jedan od vatrogasaca ne misli da žena može obavljati njihov posao. Pred Cassie su brojni izazovi.

”Možda smo svi zapravo glupi i osuđeni na propast. Možda doista nitko na kraju ne doživi svoj sretan završetak iz filmova. Možda sva sreća svijeta kojoj se možemo nadati nije više od sićušnog prekida neprestane rijeke jada i tuge.”

Što spašavamo iz požara bio je odličan izbor za početak godine. Uživala sam u svakoj sekundi ove iskreno napisane priče i pročitala ju u dva dana. Priča je u potpunosti ispričana iz Cassiene perspektive, njezina borba sa životom, selidba u mali grad u Massachusettsu gdje će živjeti s majkom i novi posao u vatrogasnom domu. Ona je snažna, neovisna osoba koja je rasla i mijenjala se kroz knjigu, na realan način. Imala je hrabrosti, srca i odlučnosti i kroz cijelu knjigu sam navijala da dobije svoj zasluženi sretan kraj. Knjiga sadrži dražesnu ekipu glavnih i sporednih likova koju su sjajno okarakterizirani i osjećaj je bio kad da se družim s njima kroz cijeli roman. Simpatični detalj je da je autoričin suprug vatrogasac i puno joj je pomogao oko činjenica, ali i ideja oko požara i nezgoda o kojima piše u knjizi.

Autorica je doista napisala prekrasan roman koji tjera čitatelje na razmišljanje, a nudi i lekcije koje je Cassie naučila tijekom priče. Roman postavlja mnogo pitanja pa bi bio sjajan izbor za book club sastanke. Kada je u redu biti sebičan na štetu drugih? Koliko krivnja upravlja našim odlukama? Ili osveta nasuprot opraštanju – kako se osjeća osoba koja oprašta naspram one koja prima oprost? Knjiga me oduševila i nadam se da ćemo dobiti prijevode i drugih romana ove sjajne autorice.

Izvor: Books & Sweets

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.