INTERVJU Antonia Ćosić, HRT

“Misal po zakonu rimskoga dvora” iz davne 1483. godine prva je tiskana hrvatska knjiga. Sada smo dobili i njezino luksuzno faksimilno izdanje koje tako čuva djelić naše bogate kulturne baštine.

Prva hrvatska tiskana knjiga otisnuta je samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije. S „Misalom po zakonu rimskoga dvora” smo se pridružili malobrojnim europskim narodima koji imaju svoje inkunabule.

– Budući da je to vrijeme početka modernog doba, to je startna pozicija u kojoj je ta kultura ušla u svoj život do današnjih dana, rekla je Vida Vukoja,urednica i ravnateljica Staroslavenskog instituta u Zagrebu

Prvo re-izdanje je faksimilno izdanje iz 1971. bez transliteracije, a da bi se realizirao ovaj ogroman izdavački pothvat, bila je potrebna suradnja nekoliko institucija.

– Jako smo ponosni na dugogodišnju suradnju sa Staroslavnskim institutom, Katedrom Čakavskog sabora Roč i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom koji su nam omogućili digitalizate za ovaj projekt, rekao je Lovro Torbica, voditelj projekta, Mozaik knjiga

Komplet uključuje faksimil originala, transliteraciju i popratnu knjigu sa znanstvenim tekstovima.

I proučavateljima glagoljice se zanimaju za jednu od najvažnijih knjiga hrvatske povijesti u ovom izdanju velikog kolekcionarskog značaja.

 

Izvor: HRT

Foto: HRT

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.