INTERVJU Antonia Ćosić, HRT

The Washington Post, The Boston Globe, LibraryReads i Amazon samo su neki od mnogih koji su roman „Dragi Edwarde“ proglasili najboljom knjigom u 2020. Milijuni čitatelja popularne stranice Goodreads i New York Timesa također su je uvrstili među najčitanije. Za hrvatsku publiku, koja već poseže za knjigom, autorica ima poruku.

Oduševljena sam što knjiga izlazi u Hrvatskoj i iznimno sam zahvalna svim čitateljima te se nadam da će vas ganuti i zabaviti.

184 putnika sjela su u avion, a njegov pad preživio je jedan, dvanaestogodišnji Edward. U svijetu u kojem je odjednom ostao sam, kroz more tuge i kajanja prodiru tragovi nade i prijateljstva, dok se pita znači li preživjeti isto što i živjeti, jer on je u glavi i dalje vezan za sjedalo u zrakoplovu.

Inspiracija za Edwarda je moja opsesija pravom avionskom nesrećom koja se dogodila 2010. kad se avion na letu iz Južne Afrike za London srušio u Libiji i bio je samo jedan preživjeli, devetogodišnji Danac. Našli su ga pola kilometra od olupine još uvijek privezanog za sjedalo.

Ova suvremena američka književnica u karijeri je napisala dva romana, pa kritičari kažu da joj se ovim svjetskim hitom dogodila treća sreća. Pisala ga je osam godina.

Ono što je potrebno da bi se Edward oporavio su dobrota i blagost iako su svi iz Edwardove okoline odrasli, više ili manje puni mana, njemu prilaze s dobrotom.

Roman Ann Napolitano „Dragi Edwarde“ čitatelja vodi na putovanje mnogo duže od neke zračne linije, ono od čovjeka do čovjeka.

 

Izvor: HRT (Antonia Ćosić)

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.