Rastoke – vodena čarolija

Nika Borovac

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI ILUSTRACIJA: SHUTTERSTOCK

Rastoke su slikovito naselje kraj Slunja, mjesto gdje se rijeka Slunjčica “rastače” i preko 23 prštava slapa ulijeva u dvadesetak metara nižu rijeku Koranu. Najveći i najbučniji je Buk, najpotresniji Hrvoje, najromantičniji Vilina kosa… Slapište sa starim mlinicama čini jedinstvenu prirodnu i kulturnu cjelinu,pa su Rastoke već odavno proglašene vrijednim spomenikom kulture.

Slunjčica – sad je vidiš, sad je ne vidiš!

Rijeka Slunjčica izvire pet kilometara južno od Slunja. Ona je zapravo nastavak potoka Ličke Jesenice, koji ponire kod istoimenog mjesta i 14 kilometara teče kroz podzemlje. Tada ponovo izvire kod Slunja kao Slunjčica.  Izvorište je Slunjčice u obliku jezerca. Cijelim tokom protječe kroz dubok kanjon, a uz sam grad Slunj u Rastokama utječe u Koranu.

slunjcica

Rastočki stroj za pranje rublja
Snaga vode u Rastokama koristila se i za “košanje” – pranje u dubokim bačvama koje su sa strane imale rupe. Tu su se pod jakim mlazom vode teški tepisi, prostirke i  prekrivači (biljci i šarenice) satima ispirali. Potom su se sušili razastrti po plotovima i ogradama.

stroj

Davno prije izuma stroja za pranje rublja, u ovoj se drvenoj bačvi rublje vrtjelo i prevrtalo  dok ne bi bilo posve čisto.

Vidre – plivački šampioni
Na slunjskim vodotocima opet se viđaju vidre, što je dokaz da je voda čista i zdrava. Europska vidra (lat. Lutra lutra) savršeno je prilagođena životu uz vodu. Najbolji je plivač među kopnenim zvijerima – izvrsno pliva i roni. Tijelo joj je gipko, obraslo gustim masnim krznom otpornim na vodu. Između prstiju ima plivaće kožice, a uške joj se zaklapaju. u vodi može izdržati vrlo dugo, a pliva u svim smjerovima. Ribu nakon duge potjere često natjera u travom obrastao tjesnac pa je zgrabi snažnim čeljustima i oštrim zubima. Lovi i žabe i rakove, a rjeđe i sisavce i ptice. Vidra živi na čistim vodama. Lovi u bistrim, ne previše dubokim vodotocima koji su obrasli raslinjem. Sklanja se u podzemne hodnike te između korijenja stabala i grmlja.

vidra

Vidre su postale ugrožena vrsta: stradavaju zbog svojega skupocjena krzna, zbog onečišćenja voda pesticidima, nestanka ribe kojom se hrane …

Korana – rijeka s najljepšim izvorištem
Rijeka Korana nastaje u Nacionalnom parku Plitvička jezera –  ispod veličanstvena slapa. Taj je slap najviši u Hrvatskoj i zove se  – naravno – Veliki slap. Na mjestu nazvanom Sastavci voda iz  Plitvičkih jezera “sastavlja se” s vodom iz potoka Plitvica pa s visine  od 76 metara “vodopada” u dolinu. Zelena ljepotica Korana najprije  teče duboko usječenim kanjonom. To je “najdivljiji“ i najneprohodniji  dio nacionalnoga parka, gdje obitava i smeđi medvjed.

korana

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.