Prvi izbor – svibanj 2017.

PRIČA

Napisala: Pika Vončina
Ilustracije: Pika Vončina

PRIJE ČITANJA…
Razmislite i navedite nekoliko razloga zašto je važno učiti matematiku.

Pepita

U PRIČI SUSREĆEMO PEPITU I CECILIJU. ONE SU PO NEČEMU POSEBNE. PROČITAJTE PRIČU I OTKRIJTE ZAŠTO SU POSEBNE I ŠTO IH MUČI.

Jednoga toplog svibanjskog predvečerja sunce je zalazilo iza krošnje velikog hrasta, baš kao i svakoga dana. Na klupi u vrtu sjedila je mačka Pepita. Gledala je prema istoku. Čekala je da se pojave zvijezde.
„Evo jedne! Evo još jedne!“ veselo je uzvikivala Pepita.
Nebo se zatamnjelo i zaiskrile su bezbrojne zvijezde. Pepita je brojila: „50, 51, 52…“

U vrt je došla Cecilija, Pepitina starija sestra. Sjela je pokraj Pepite i upitala je:
„Onda, koliko ih ima?“ „Izbrojila sam 100 i više nisam imala brojeva, pa sam brojila unatrag i onda opet otpočetka, i uvijek dođem do…“
„Čekaj da pogodim: do 100!“ rekla je Cecilija i nasmiješila se. „Pronađimo nešto drugo za brojenje. Evo, ružin grm, koliko…“
Ali Cecilija nije dovršila rečenicu, jer Pepita je radosno uzviknula: „Ima 15 ruža, a što ćemo sada brojiti? Znam, vlati trave!“

 

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

POEZIJA

BALOGIJADA

(BALOG I JA, DA!)

Napisao: Zvonimir Balog
Ilustrirao: Darko Kreč

 
„Mladima bih poručio da se ne daju istjerati lako i z djetinjstva, neka budu što dulje tamo, a ako već budu protjerani, neka ne zaborave da bi život trebalo urediti tako da on izgleda kao neka igra.“
– ZVONIMIR BALOG

Tko može postati tata

Da bi netko postao tata,
mora znati nekoliko zanata.
Kao što je stavljanje ruku oko vrata,
kao što je izbjegavanje rata.
Da bi netko postao tata
mora mu dječji vrisak i skakanje po sobi
postati radost, biti hobi.

Pjesmu u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

Majčin dan je blagdan koji obilježavamo u čast svim majkama. U većini zemalja Majčin dan obilježava se druge nedjelje u svibnju.  Majčin dan obilježava se od početka 20. stoljeća, točnije od 1907. godine. Anna Marie Jarvis je druge nedjelje mjeseca svibnja, točnije 12. svibnja 1907., s 500 bijelih karanfila izrazila ljubav prema preminuloj majci. Toga je dana u mjesnoj crkvi bijele karanfile dijelila drugim majkama. Anna se založila da druge nedjelje u svibnju obilježavamo Majčin dan.

PRIČA

Napisala: Nikolina Bošnjak
Ilustracije i fotografije: Shutterstock

Pospani svibanj

U gradu Listogradu osvanulo je kišno jutro. Drveće raširilo propupale grane, grleći kišne kapljice, koje veselo poskakujući i slijevajući se na travnati pokrivač, probudiše tek iznikle cvjetiće u čipkastim kaputićima.
– Oh, kakvo vrijeme – prošapću mravići pod korjenčićima šipkova grmića. – Umorili smo se uređujući mravinjake i čisteći stazice, a sad nećemo moći izići na sunce.
– Oh, nećemo moći cvrkutati u čast proljeću dok nam kišne kapljice ulijeću u kljuniće – mislile su ptičice, šćućurene pod lisnatim grančicama.
– Oh, što je s tim proljećem? Napokon sam očistio kućicu i dočekao da pčelice počnu izlaziti iz košnica kako bih se osladio medenim doručkom, a ono je dopustilo da ovaj svibanj zaboravi na pravila lijepa ponašanja. Čim je razbarušeni i kišni travanj otišao, već je i dolazeći svibanj naručio kišu koja ga uspavljuje kako bi mogao ljenčariti. Prospavat će sve svoje dane i ništa neće biti kako treba.
– Pa to je prava, čista proljetna kiša! Napokon će biti dovoljno vlage za naše klobuke – veseleći se zaviču gljive, koje, ničući na sve strane, dospješe i do praga zekina stana.

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

PJESMA

Napisala: Vera Zemunić
Ilustracija: Marsela Hajdinjak

 
PRIJE ČITANJA…
Napišite nekoliko rečenica o mjesecu svibnju. Da je mjesec svibanj živa osoba, kako biste ga opisali?

Svibanj
Rosno je jutro.
Umio se jorgovan,
pred zrcalom – jezercem
ugizdao se tulipan.

Kestenove grane
kite se u bijelo,
a sunce se odijeva
u zlatno odijelo.

Pjesmu u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

STRIP

PROFESOR SVJETLAN

Scenarij i crtež: Tomislav Beštak

Strip u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.