Prvi izbor – studeni 2017.

PRIČA

Napisala: Sanja Duvnjak
Ilustrirala: Pika Vončina

PRIJE ČITANJA…
Navedite imena što više šumskih životinja. Tko će ih najviše nabrojiti? Da vidimo…

Šumski pospanci

SVI SMO MI PONEKAD POSPANCI. OSIM NAS, POVREMENIH POSPANACA, POSTOJE I
PRAVI ŠUMSKI POSPANCI. KOJI SU TO I KAKVI SU, DOZNAJTE ČITAJUĆI OVU TOPLU I
PRIRODNU PRIČU.

Lijepa je šuma u jesen. Sva se zlati, rumeni i šareni. Lišće s njezinih grana šumori. Vjetar se zapleće u krošnje i svira po granama i grančicama. Najtajnovitija je kad sunce zalazi. Sunčeve zrake trepere po vrhovima drveća. U šumu se spušta mrak. Šumore bukove grane. Stari hrastovi počinju drijemati. Utihnu ptice i skrivaju se od noćne maglice. Posljednje cvijeće sklapa svoje latice.

I kad misliš da sve što je šumsko tone u san, nešto zapucketa. Iz hrastove duplje pokazala se glavica malih ušiju, velikih crnih očiju i dugih brkova. Životinjica je za trenutak zastala i oprezno trzala brkovima. Slušala je javlja li se gdje neprijateljica sova. Sve je bilo tiho.

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

POEZIJA

BALOGIJADA

(BALOG I JA, DA!)

Napisao: Zvonimir Balog
Ilustracije: Shutterstock

„Mladima bih poručio da se ne daju istjerati lako iz djetinjstva, neka budu što dulje tamo, a ako već budu protjerani, neka ne zaborave da bi život trebalo urediti tako da on izgleda kao neka igra.“ – ZVONIMIR BALOG

Stiglo je brdo

Cvijet zavedite,
Osmijeh uvedite,
Korake razvežite,
Nebo rastežite,
Stiglo je brdo
Ispred grada,
Puno hlada.

Svatko neka se veseli,
Brdo vidike
Besplatno dijeli.

ROMAN U NASTAVCIMA

Napisala: Sanja Polak
Ilustrirao: Darko Kreč

Nakon ručka, Petar, Šime, Marko, Luka i Darko vratili su se u park. Svi zajedno. Potrčali su prema grmu u kojem su ostavili svoju novu prijateljicu, crno-bijelu nogometnu loptu. Lopta ih je čekala na istome mjestu gdje su je ostavili.
– To! – viknuo je Petar.
– Jes! – dometnuo je Luka. Marko je pljesnuo rukama, Luka i Marko su u isti čas krenuli prema lopti. Marko je bio brži i lopta se našla u njegovim rukama.

Cijelo poslijepodne su nogometarili. Cijelo cjelcato poslijepodne. Dečki i njihova nova lopta igrali su se i uživali kao nikada do tada. To je bilo poput najljepše nebeske igre ikada odigrane. Polako se spuštala večer.– Šime! – čuo se krik s ulice uz park. Bila je to Šimina najstarija sestra koja je došla po njega. – Kući! – odlučno je presjekla igru ne samo Šimi nego i svima ostalima. Luka je krenuo za Šimom s loptom u rukama.

Roman u nastavcima čitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

PRIČA

Napisao: Zoran Maljković
Ilustracije: Shutterstock

PRIJE ČITANJA…
Zamislite tete spremačice koje svaki dan susrećete u školi. Koliko ih dobro poznajete. Što mislite o njima? Jesu li one za vas samo tete koje čiste školu ili nešto više?

Najbolja učiteljica

EJ! OVU PRIČU BAŠ MORATE PROČITATI. BAŠ MORATE. NE ZATO JER VAS ŽELIMO MORITI, NEGO ZATO ŠTO VAS ŽELIMO OPLEMENITI. BITI PLEMENIT BAŠ JE DOBAR OSJEĆAJ, A OVA PRIČA PUNA JE PLEMENITIH MISLI I OSJEĆAJA. I ONAKO… BAŠ VELIČA DUŠU I VJEŽBA VELIKODUŠNOST. ZATO… ČITAMO… U REDU. TAKO TREBA, PRVI ZBOR VAS VOLI DO NEBA.

Sutra odlazim u mirovinu. Trideset osam godina radila sam u školi. Neki su me zvali podvornicom, neki čistačicom, a neki samo Tetom Mandom. Kad sam se ja zaposlila, još je u svakoj učionici bila šiba koju su mnoge učiteljice svakodnevno rabile na stražnjicama učenika, a ako je nije bilo, onda ste znali da učiteljica ima druge metode: šamar ili potezanje za uho. Nakon toliko godina, ja još nisam sigurna jesu li te metode bile dobre ili nisu, ali nestale su iz škole preko noći. Ne znam kako danas učiteljice utjeruju red u učionici, ali vidim da nemaju ništa protiv kad ja tijekom velikog odmora dreknem na nekog mulca koji tuče djevojčice i stanem pred njega sa svojom najboljom prijateljicom metlom.

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

STRIP

PROFESOR SVJETLAN

Scenarij i crtež: Tomislav Beštak

Strip u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.