Prvi izbor – siječanj 2017.

PRIČA

 
Napisao: Božidar Prosenjak
Fotografije: Shutterstock

Prije čitanja…
Zamislite da ste mama ili tata čije dijete želi da udomite psa. Ispričajte što o tome mislite. Što biste učinili u toj situaciji? Biste li dopustili da vaše dijete ima psa.

Priča o pudlici

MNOGI OD NAS ŽELE KUĆNOG LJUBIMCA. KUĆNIM LJUBIMCIMA TREBA POSVETITI PUNO VREMENA, PAŽNJE, BRIGE I LJUBAVI. TO POSEBNO MORAMO IMATI NA UMU PRIJE NEGOLI UDOMIMO NEKU ŽIVOTINJU. DA NAM SE NE BI DOGODILO DA NAM DRUŽENJE S KUĆNIM LJUBIMCEM USKORO NE DOJADI…

One zime kad su Boris i Maja našli pudlicu ostavljenu vani pred zgradom bio je dubok snijeg i jako hladno. Pseto je bilo maleno kao klupko vune i drhtalo je od studeni. Djeca su se odmah sažalila nad tim jadnim siročetom. Zamotala su ga šalom da se bar malo utopli i ponijela svojoj kući. Sa strahom su se pogledavali dok su se penjali stubama jer nisu znali hoće li im mama i tata dopustiti da pudlicu unesu u stan i zadrže je. Bojažljivo su pritisnuli zvonce na vratima.

– A što je to? – upitala je mama strogo. – To je pudlica, vidi kako je slatka! – rekla je Maja umiljatim glasom.
– Ne mislite mi valjda ući s tim psetom u stan? – Ali, mama, našli smo je u snijegu. Vidi je kako drhti, gotovo se smrznula! – umiješao se Boris.
– Što se tu događa? – na vratima se iznenada pojavio tata i pogledao djecu preko ženina ramena.

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

POEZIJA

BALOGIJADA

Napisao: Zvonimir Balog
Ilustrirao: Darko Kreč

„Mladima bih poručio da se ne daju istjerati lako iz djetinjstva, neka budu što dulje tamo,a ako već budu protjerani, neka ne zaborave da bi život trebalo urediti tako da on izgleda kao neka igra.“ –  ZVONIMIR BALOG

Što pjesnici još znaju

Bolje od svih pjesnici znadu
sjediti pod suncem, ležati u hladu.
Bolje od svih znaju se skitati,
daleke zvijezde i predmete čitati.
Sanjati, smijati se, nadati se i plakati,
na glavi stajati, na jednoj nozi skakati.
Na nepostojećim raketama
dalekim svjetovima broditi
sami sa sobom ratove i razgovore voditi.

Nitko se ne zna na čitavom svijetu
kao pjesnici diviti – cvijetu.

PRIČA

Napisala: Sanja Polak
Ilustracije: Ana Despot

Prije čitanja…
Opišite snijeg. Ispričajte kako snijeg nastaje. Volite li snijeg? Zašto?

Karla

ŠTO SE DOGODI KAD SILNO ŽELIMO SNIJEG, A ON NIKAKO DA PADNE? ŠTO SE DOGODI KAD SNIJEG PADA I PADA I NIKAKO DA PRESTANE? ODGOVOR NA OVA PITANJA POTRAŽITE U OVOJ VESELOJ I VRLO ZANIMLJIVOJ PRIČI JEDNE DJEVOJČICE.

Imam ja prijateljicu Karlu. Kako se samo nisam prije sjetila pričati vam o njoj? Prvo ću vam je opisati. Njezine vanjske i unutarnje osobine, kako od nas traži učiteljica. Karla je visoka oko 130 cm, ima otprilike 30 kg. Mršava je i vitka. Lice joj je okruglo, a smeđa kosa završava na njezinim ramenima u preslatkim uvojcima. Ima dva oka, velika, smeđa i sjajna. Ima i nos, normalan, kakvi već jesu nosovi u lijepih djevojčica, a ima i usta koja su često razvučena u osmijeh. Ima i lijepe bijele zube, tanke ruke, slatke dlanove i dugačke prste. Noge su joj isto tanke, ali ih baš ne mogu opisati jer često nosi hlače pa ih zapravo i ne vidim. To su bile vanjske osobine. A sada unutarnje. Karla je prava prijateljica pomagačica. Pomaže mami donijeti kruh iz trgovine. Pomaže tati oprati prekrasni, ogromni plavi auto. Pomaže učiteljici pričvršćivati likovne radove na pano. Pomaže susjedi Ančici čuvati malu bebu. I meni pomaže. Uvijek kad sam loše volje, Karla me razveseli. Kad nam je dosadno, Karla se uvijek sjeti što ćemo zanimljivo raditi.

Bio je početak zime i sredina zimskih školskih praznika. Prije praznika učiteljica nas je naučila sve o zimi. Zima je hladna. Zimi nosimo kapute, kape i šalove. Zimi su dani kratki, a noći duge. Zimi ima puno snijega. Zimi se ide na zimovanje. E, tu se pokazalo da nam je učiteljica lažljivica. Jer snijega uopće nije bilo, a ni Karla ni ja nismo išle na zimovanje.

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

Prvi mjesec u godini. Prvi pravi zimski mjesec. To je siječanj. Dobio je ime po sječi drva koja su ljudima trebala da se zagriju od hladnoće. Siječanj je po mnogočemu NAJ mjesec. Najhladniji, najsnježniji, najmaglovitiji, a ponekad, pogotovo u primorskom kraju, i najvjetrovitiji.
Temperature zraka u siječnju često padnu ispod ništice, ali prosječna temperatura je oko 1 °C.  U primorskom kraju prosječna temperatura je od 5 °C do 8 °C. Ali, to je samo prosjek svih temperatura u siječnju!

PJESMA

Napisao: Darko Cindrić
Ilustracija: Željka Mezić

Prije čitanja…
Ispričajte kako izrađujete snjegoviće. Kada ih radite, s kim, gdje i kako?

SNJEŠKO I SNJEŠKA

Gledam jučer iza zgrade,
sanjke lete, grude lete,
neka djeca snješka rade,
odlučio i ja biti dijete.

I svi, baš svi rade snješka,
a ja mislim – ispravit ću grešku,
eto ideje, brk mi se smješka,
ja ću radit pravu snješku.

Pjesmu u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

STRIP

PROFESOR SVJETLAN

Scenarij i crtež: Tomislav Beštak

Strip u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.