Prvi izbor – ožujak 2019.

PRIČA

Napisala: Sanja Polak
Ilustracije: Shutterstock

Proljetna priča

Zovem se Ferdinand. Svi me zovu Ferdo. Za mene kažu da sam vrlo zanimljiv i maštovit dječak. Izmišljam priče kao od šale. Zato sam i mislio da ću domaću zadaću koju nam je učiteljica zadalanapisati kao od šale. Ali, nije bilo tako. Obožavam izmišljati priče o ratnicima, čarolijama na visokim vrhuncima planina, izumima istraživača Feliksa kojeg sam sâm izmislio, građevinama inženjera Mjerića koji je također moj izmišljeni lik.

Problem u ovoj domaćoj zadaći bila je tema. Učiteljica je rekla: – Prvo napišite što više imenica, glagola i pridjeva koji vam padnu na pamet kad čujete riječ proljeće. Sve te riječi zapišite na papir i prema njima napišite priču. Na ovakvu, proljetnu temu mozak mi je potpuno zablokirao. Tri sata pokušavao sam nešto smisliti i nikako nisam bio zadovoljan. I onda, nakon nekoliko sati razmišljanja, jednostavno sam odustao. Obukao sam tenisice i izjurio u park.

– Što ne može čovjek riješiti, nebo riješi – govorila mi je često mama. Tako sam i ja odlučio da umjesto mene, moj problem riješi divno, svijetloplavo proljetno nebo. Fino sam se opustio i ispružio na klupi pokraj tobogana. Prvi je do mene stigao Vlatko. Nakon njega Tanja. Nakon Tanje do nas je dotrčao Denis. I na kraju, kraj klupe su stali Ivan i Sara. Igrali smo lovice, šalili se, spuštali niz tobogan, penjali se po penjalici. Onda smo odigrali nekoliko puta igru „zaleđene babe“ i nakon toga umorni ponovo sjeli na klupu.

Dok sam se igrao i gibao, potpuno sam zaboravio na svoj problem nenapisane domaće zadaće. Čim smo sjeli na klupu, problem mi se opet počeo motati mislima. Šutio sam jedno vrijeme i tada odlučio priznati prijateljima da mi proljetne teme nisu baš jača strana.

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

PJESMA

Napisala: Marijana Križanović
Ilustrirao: Niko Barun

TATA – MATA

Moj je tata pravi tata-mata,
osmijeh njegov otvara sva vrata.
Pun je puncat „karafeka“,
tako kaže moja seka.

Kralj je igre, šale
i sladoleda dosta,
prepun je veselja
za svakoga gosta.

Kao stroj je tata jak
i ne voli nosit frak.
Pun je avantura, raznog štiva,
kao dupin sa mnom pliva.

Pjesmu u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

PRIČA

Napisala: Tamara Vrbanović
Ilustrirala: Marsela Hajdinjak

PRIJE ČITANJA…

Napišite na papir kratak tekst u kojem pozivate rode i lastavice da se vrate u naše krajeve. Tekst može imati naslov „Pozivnica pticama selicama“.

Franka i rode

Djevojčica Franka svakog je dana znatiželjno gledala kroz prozor u gnijezdo na dimnjaku garaže u vrtu.
– Opet čekaš rode? – čula je mamin glas. – Da! Misliš li da su me zaboravile? – upita.
– Ne! Sigurna sam da te se sjećaju. Svake godine nam se vraćaju i svake godine u znak pozdrava naprave krug oko dvorišta. Sigurna sam da te se sjećaju – uvjereno će mama.
– Nadam se da će uskoro doći! – prošapće djevojčica. Sljedećeg jutra, Franka je opet stajala uz prozor i promatrala gnijezdo.
– Jesu li stigli? – upita njezin brat Vito.

– Nisu! – tužno je puhnula djevojčica. – Ne znam zašto kasne. Uvijek su dolazili prvi. Već su niknule visibabe, šafrani i jaglaci, a njih još nema. – Mogli bismo im pripremiti suhe grane za gnijezdo – reče Vito. – Dobra ideja! – složila se Franka. Zajedno potrče u dvorište. Sakupljene grane stavili su na vrh garaže. Ali pod naletom proljetnog vjetra, grane su odletjele s garaže i rasule se po dvorištu. Djeca ih ponovo sakupe.

Priču u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

STRIP

PROFESOR SVJETLAN

Kradljivac slova

Scenarij i crtež: Tomislav Beštak

Strip u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Prvi izbor!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.