PROMOCIJA ROMANA „ARMATI“

PROMOCIJA ROMANA „ARMATI“ NAGRAĐIVANOG KNJIŽEVNOG DVOJCA LARÍ MARÍ

  • Promocija novog romana Armati održana je prošli četvrtak u prostoru knjižare Megastore u 18 sati.
  • Riječ je o novom romanu u ciklusu „Proza koja liječi“ iz kojeg su se prethodno proslavili romani „Bez ljubavi i mržnje“ i „Zlatni mjesec“.
  • Na promociji su sudjelovale autorice Marieta Kola i Larissa Kunić, blogerica i strastvena čitateljica Alis Marić te urednica knjige Aleksandra Stella Škec.
  • Događaj je popraćen i glazbenim trenucima dua The Blondes, a privukao je mnoštvo posjetitelja i osoba iz književne i kazališne scene poput glumice Nine Violić i spisateljice Sanje Pilić.

“Armati” je roman višeg misaonog nivoa. Duhovna priča prepuna metafora, divnih pjesama i magičnih ulomaka. Svaka rečenica obučena je u ruho zadivljujućeg rječnika, a sama priča je toliko zanimljiva da se roman čita u dahu.“  Tim je riječima poznata blogerica Alis Marić uvodno najavila ovaj roman čija se radnja odvija između Primorja i romantične Venecije i kojemu se zasigurno smiješi sudbina pravoga hita. Upravo je njoj pripala titula „ambasadorice“ ovog romana, jer je ovaj književni dvojac pratila od samog njihovog početka. Iako je oduševljena i prethodnim romanima – uspješnicama od kojih je jedan čak nagrađen i prestižnom nagradom Kiklop, Alis je istaknula da joj je ovaj roman ipak najdraži.

Riječ je o romanu koji govori o procesu pronalaska životnog poziva koji se krije u svakom čovjeku, ali ga ljudi u svojim užurbanim životima često ne uočavaju. Priča je to o otkrivanju životnoga puta mladoga Iana Artaniana koja poručuje da za to nikad nije kasno. Dječak Ian na početku romana ostaje bez roditelja, bake i djedova. Kako bi iskupio grijehe svojih najmilijih i shvatio zašto je baš on jedini preživio, godinama kasnije kreće u potragu za svojim životnim pozivom.

„Sretna sam da sam svoj životni poziv prepoznala prije pet  godina, kad sam ostala bez posla, nakon dvadeset i dvije godine rada u velikim tvrtkama, na odgovornim pozicijama. Tada sam sanjala o životnom pozivu i propitkivala se kako je to kad radiš ono što voliš, ono u čemu imaš srce i kad ti ništa nije teško.“, izjavila je Alis.

Autorice su otkrile da su ugodno iznenađene mnogobrojnim pozitivnim komentarima oduševljenih čitatelja što, naravno, daje inspiraciju za daljnji rad. Objasnile su i otkrile značenja neobičnih imena u svojim romanima:

„Naši romani obiluju neobičnim imenima likova, no ona, naravno, nisu nadjenuta slučajno. Primjerice teta Erda, s kojom Ian živi, u prijevodu znači zemlja. Ona ga je jedina prihvatila nakon smrti njegovih najbližih. Ona je Artanianova zemlja koja ga hrani, podržava i brine se o njemu.“

Objasnile su i koje je pravo značenja imena „Armati“:

„Kada bismo preveli riječ Armati, na talijanskom jeziku ona bi značila »naoružani«. To znači da su svi naši likovi naoružani ljubavlju i strpljenjem. U našim romanima nema politike i rata, nego samo druge vrste naoružanja – uvijek ima puno ljubavi, duhovnosti, strpljenja, duboke psihoanalize, filozofije…“

Roman se dotiče i brojnih drugih životnih pitanja, progovara o prijateljstvu, ljubavnim odnosima, biranju partnera, međuljudskim odnosima, a naglašava potrebu za prihvaćanjem različitosti. Upravo te karakteristike omogućavaju svakom čitatelju da u rečenicama ovog književnog djela pronađu nešto za sebe. Autorice naglašavaju da je to roman za sve generacije – za ljude koji se nalaze na prekretnici života, za one nezadovoljne svojim poslom, fakultetom koji studiraju, stilom života koji vode i koji ih ne ispunjava. Upravo u trenutku kad ispoljimo svoje najdublje talente, postajemo istinski sretni – ističu autorice s osmijehom na licu jer su one svakako pronašle svoj životni poziv i sada uživaju u plodovima svog truda i rada.

Kako poslije svakog ugodnog druženja dođe i „šećer na kraju“, tako je u ovom slučaju stigla prava slastičarska poslastica – raskošna torta na dva kata s naslovnicom romana „Armati“. Autorice su, po običaju, potpisivale knjige i razgovarale s posjetiteljima jer je svatko imao želju podijeliti nekoliko ohrabrujućih i toplih riječi.

Split Klub Quasimodo 27. 04., 20:30
Pula Gradska knjižnica 05. 05
Opatija Hotel Kontinental 12. 05., 18:00
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.