Promocija knjige “(Ne)poznati Hrvati” autora Tomislava Matića

U zagrebačkoj knjižari „Znanje“ održana je promocija knjige „(Ne)poznati Hrvati“. Autor, dr. sc. Tomislav Matić, zaposlen je na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu i dosad je objavio više znanstvenih radova, kao i stručnih radova i sažetaka, u časopisima, zbornicima i ostalim znanstvenim publikacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Uz autora, o knjizi su govorili dr. sc. Hrvoje Kekez, Matićev kolega na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, te urednik u „Mozaiku knjiga“ Vid Jakša Opačić.

Ova je knjiga jedna velika zbirka biografija jer obrađuje stotinu pedeset osoba iz svih razdoblja hrvatske povijesti za koje je šira javnost na neki način čula, najčešće zato što je po njima nazvana neka ulica, ustanova ili nagrada, ali su joj unatoč tomu ostale relativno nepoznate. Riječ je o ljudima koji su se istaknuli svojim vještinama, znanjem, postignućima ili jednostavno time što su se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme. Osobe su različitih vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, pa i narodnosti – među njima ima Nijemaca, Slovenaca, iznenađujuće mnogo Čeha i Srba.

Osim zanimljivog sadržaja, zanimljiv je i način na koji je autor krenuo raditi na ovoj knjizi. Prema riječima urednika, ovo posebno izdanje trebao je raditi Hrvoje Kekez, s kojim „Mozaik knjiga“ već duži niz godina njeguje posebnu suradnju. No, budući mu poslovne obveze nisu dopuštale da radi na ovom naslovu, upravo je Hrvoje Kekez bio taj koji je kao autora preporučio Tomislava Matića.

„Prije točno 5 godina izdali smo knjigu „Velikani hrvatske prošlosti“, koja je predstavila 150 najpoznatijih Hrvata, tako da je ovo na neki način nastavak te knjige. Naime, shvatili smo da postoji još velik broj zaslužnih osoba koje su stjecajem okolnosti nepravedno ostale u sjeni i tako je došlo do ideje za ovom knjigom“, poručio je okupljenima urednik u „Mozaiku knjiga“ Vid Jakša Opačić.

Da je ovaj put posao pronalaska 150 osoba bio znatno teži i zahtjevniji, priznao je i sam Hrvoje Kekez, jer, kako je istaknuo, u ovoj se knjizi − za razliku od njegove − pojavljuju imena o kojima je zaista bilo teško pronaći relevantne podatke. Koliko je taj put bio težak – ali ujedno zabavan i prije svega informativan − najbolje zna sam autor.

„Proces nije bio lak, jer ne može se pisati o bilo kome. O nekima nema dovoljno podataka koliko god zanimljivi bili. Sam odabir tekao je tako da sam ja predlagao svoje omiljene osobe, a urednik svoje. Potom smo se, pošto smo uvidjeli da na popisu imamo više od 300 predloženih osoba, usuglasili oko njih 150“, zaključio je autor Tomislav Matić.

Ono što ovu knjigu čini drukčijom od ostalih jest i činjenica da je autor nastojao obuhvatiti teritorij cijele Hrvatske, objediniti sva razdoblja hrvatske prošlosti, ali i pokazati da su veliku ulogu u razvoju Hrvatske imale i žene, čiji se rad i utjecaj u prošlosti nerijetko osporavao.

Za kraj je urednik okupljenim uzvanicima najavio nove naslove koje će „Mozaik knjiga“ objaviti sljedeće godine, prije svega zato što će autori dviju od njih („Iščezla Hrvatska“ i „Hrvatska povijest iz godine u godinu“) biti upravo prisutni govornici Tomislav Matić i Hrvoje Kekez.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.