Promocija knjige “Najzdravije namirnice svijeta” autora Georgea Mateljana

Od 100 najzdravijih namirnica svijeta čak njih 90 možete pronaći u Hrvatskoj

George Mateljan donosi drugo dopunjeno izdanje na više od 1000 zdravih stranica

Nakon što je prvo izdanje „Najzdravijih namirnica svijeta“ objavljeno 2007. godine, proglašeno knjigom stoljeća, u Zagrebu u prostorima Hoću knjigu predstavljeno je novo drugo dopunjeno izdanje koje je objavljeno u suradnji Mozaika knjiga i Zdravog grada iz Splita. Ova knjiga nastala je na temelju istraživanja autora Georgea Mateljana i tima znanstvenika s najuglednijih sveučilišta, koji su proučavali namirnice iz više od 80 zemalja svijeta i otkrili kako one utječu na bolje zdravlje i dugovječnost.

Na temelju njihovih otkrića načinjena je ova sjajna knjiga koja vam otkriva sve prednosti 100 najzdravijih namirnica, od kojih veliku većinu možete naći u obližnjoj trgovini. Ovdje ćete pronaći preko 800 novih jednostavnih i brzih recepata koji čuvaju hranjive tvari u namirnicama, plan prehrane koji pomaže u poboljšanju zdravlja, optimalnoj težini i još mnogo toga.

Glavni urednik knjige, Željko Petrović istaknuo je kako su se u ovih deset godina, od kada je izdano prvo izdanje knjige, dogodile velike promjene u znanosti koja je otkrila mnoge i dobre i loše stvari. „U drugom izdanju knjige nalazi se 17 novih poglavlja, 8 novih dodataka, 180 stranica više u odnosu na prvo izdanje, 300 novih recepata i poglavlje NNS Plan obroka koje ekskluzivno prvi put u svijetu objavljujemo.“ Radi se o „Planu obroka za sedam dana“ koje uključuje doručak, ručak i večeru te dva obroka između, točnije sve ono što znanost danas zna da nam je potrebno za optimalno zdravlje.

U izradi hrvatskog izdanja sudjelovalo je 40 eminentnih stručnjaka s institucija iz cijele Hrvatske (Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo rada i Institut za antropologiju te Profil knjiga iz Zagreba; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; Kemijsko-tehnološki fakultet, Medicinski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišni odjel za studije mora, Filozofski fakultet i Udruga Zdravi grad iz Splita; Medicinski fakultet i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Rijeke i Opatije; Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru).

Svi su oni ugradili dio sebe u ovo izdanje kako bi ovo znanje za dobrobit cijele Hrvatske sada bilo dostupno svima.“, zaključio je glavni urednik knjige Petrović i dodao kako ova knjiga predstavlja jednostavne, primjenjive i pouzdane informacije koje su plod nezavisnih znanstvenih istraživanja.

Direktor Centra izvrsnosti George Mateljan u Splitu Željko Petrović, koji je diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu u priču sa hranom ušao je prije 30 godina kada se teško razbolio. „Sad već toliko godina učim o hrani i što su to nezavisna istraživanja i kakve informacije o hrani se nalaze u javnosti, da odgovorno tvrdim kako nije svejedno kakve namirnice biramo i nije svejedno kako ih pripremamo. Odgovore na sva ta pitanja možete pronaći u knjizi.“, poručio je Petrović.

Više od dvadeset tisuća namirnica nalazi se u svakodnevnoj široj upotrebi, a najbolji znanstvenici izdvojili su sto najboljih prema određenim i strogim kriterijima. Od 23.000 namirnica koje se nalaze u široj upotrebi na svijetu, znanstvenici su izdvojili sto najboljih prema određenim i strogim kriterijima.  Zaključili su kako od sto namirnica, njih čak devedeset mogu se pronaći u Hrvatskoj. „Prema tome mi bi u Hrvatskoj svi trebali pucati od zdravlja i uživati u njemu, ali mi to ne koristimo!“, smatra Željko Petrović.

Na ovom vodiču radila je i Branka Levaj, inače profesorica sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kao stručnjakinja za voće i povrće Levaj je istaknula da je knjiga pisana na jednostavan način koji donosi savjete. „Pisana je kao da nam knjiga priča svoja iskustva. Strahovito je poučna zbog čega je ne možemo staviti u kategoriju kuharice, koja je možda prejednostavna, ova knjiga donosi upute kako pripremiti hranu kako bi sačuvali sve njezine sastojke. Temeljita je i razlaže cijeli proces oko hrane, od nabave do njezinog konzumiranja.“

Koliko je važno sve što su znanstvenici zaključili govori i podatak da profesorica Levaj smatra kako je knjiga „Najzdravije namirnice svijeta“ na neki način pravi udžbenik. „U njoj su svi podaci provjereni i dokazani sa znanstvenih stajališta tako da ona bez problema može biti odlična literatura za sve one koji u svojim predmetima sadrže teme koje se nalaze u knjizi. Ovo je knjiga koju može razumjeti bilo tko.“, smatra Levaj.

Druga profesorica koja se može pohvaliti da je recenzirala i prvo izdanje je Vlasta Piližota, hrvatska akademkinja koja predaje na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Piližota je upozorila kako se za vrijeme klasične pripreme hrane, onom kojeg smo naslijedili od naših baka, gubi velika količina zdravih sastojaka. „George Mateljan je zaključio da se između 50 i 80 posto hranjivih tvari gubi.“, naglasila je akademkinja.

Dok je prevodila ovu knjigu Piližota je razmišljala o problemu bacanja hrane, što posljednjih godina postaje veliki problem u Hrvatskoj i svijetu. „Ova knjiga za svaku namirnicu donosi važne informacije, od toga kada kupovati, kako je sačuvati pa sve do njene pripreme i konzumiranja. To će pomoći svima kako bi se smanjilo pretjerano kupovanje i bacanje namirnica.

Na kraju je Željko Petrović prenio poruku koju bi svima u Hrvatskoj poručio autor knjige George Mateljan: „Nitko ne može bolje čuvati svoje zdravlje od vas samih. Ovdje se nalaze znanja da možemo uživati u zdravlju. Dobili ste alate kako i na koji način raditi i kreirat svoje zdravlje sa hranom. Zdravlje ne možete kupit i ne možete darovati, njega možete samo živjeti, a živite ga ako se držite uputa i savjeta koji se nalaze u hrvatskom izdanju knjige Najzdravije namirnice svijeta“.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.