Zašto je E = mc2?

Na zalihi
19,90 €
Dodaj u košaricu

Zašto je E = mc2?

18,95 

- +
Podijeli:

Zašto je E = mc2?

“Zašto je E = mc2?” je fascinantno štivo koje istražuje kako fizikalni zakoni i načela utječu na našu svakodnevicu.

Što zapravo znači E = mc2? Profesori Brian Cox i Jeff Forshaw kreću na putovanje do same granice znanosti 21. stoljeća kako bi raščlanili poznatu Einsteinovu jednadžbu. Objašnjavajući i pojednostavnjujući pojmove energije, mase i svjetlosti, autori pokazuju kako je u toj jednadžbi sadržana građa same prirode. U tu svrhu postupno uvode čitatelje u svijet moderne čestične fizike, Velikoga hadronskog sudarača na CERN-u u Ženevi i potrage za Higgsovom česticom.

Knjiga Zašto je E = mc2? sjajno ilustrira način na koji moderni fizičari razmišljaju o prirodi i grade teorije koje postaju istinski korisne i naposljetku nam mijenjaju živote. Istodobno, ona je podsjetnik da „u znanosti ne postoje univerzalne istine, samo pogledi na svijet za koje se tek treba pokazati da su pogrešni“.

„Coxov romantični, lirski pristup astrofizici zaslužan je za iskustvo koje više podsjeća na slušanje priče nego na odrađivanje domaće zadaće. I to doista dobre priče!“ – Guardian

O autorima:

Brian Cox vodeći je čestični fizičar i profesor na Sveučilištu u Manchesteru. Bio je istraživač na jednom od najambicioznijih pokusa na Zemlji, pokusu ATLAS na CERN-ovu Velikom hadronskom sudaraču u Švicarskoj. Autor je brojnih znanstveno-popularnih knjiga, među kojima se ističu Zašto je E = mc2? i Kvantni svemir, obje napisane u suradnji s Jeffom Forshawom. Široj je javnosti poznat kao voditelj televizijskih serija Wonders of the Solar System te Wonders of the Universe. Za svoj znanstveni rad i promicanje znanosti u javnosti primio je brojne nagrade i priznanja, među kojima se ističu Kelvinova medalja britanskog Instituta za fiziku i Nagrada Michael Faraday Kraljevskog društva. Godine 2010. profesor Cox odlikovan je Redom Britanskog Carstva, a od 2016. član je Kraljevskog društva.  
Jeff Forshaw profesor je teorijske čestične fizike na Sveučilištu u Manchesteru. Zajedno s profesorom Brianom Coxom, koji je bio njegov najpoznatiji učenik, napisao je nekoliko znanstveno-popularnih knjiga (Zašto je E = mc2?, Kvantni svemir, Crne rupe itd.). Nagrađen je Kelvinovom medaljom koju britanski Institut za fiziku dodjeljuje „za opsežan rad usmjeren pomaganju široj javnosti da razumije složene fizikalne ideje“. Također je dobitnik Medalje i nagrade James Clerk Maxwell za „izvanredan doprinos teorijskoj fizici“. Znanstveni je savjetnik BBC-ja i brojnih drugih medija te stalni znanstveni kolumnist za britanski tjednik The Observer.

X
  • Broj stranica: 264
  • Godina izdanja: 2024.
  • ISBN: 9789533721668
  • Prevoditelj: Marija Perišić
  • Uvez: meki
  • Dimenzije: 14.5 x 21 cm
  • Težina: 300 g
  • Nakladnik: Stilus knjiga
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.