Novi jadi Adriana Molea

Na zalihi
15,90 €
Dodaj u košaricu

Novi jadi Adriana Molea

15,14 

- +
Podijeli:

Novi jadi Adriana Molea

Novi jadi Adriana Molea urnebesna je priča o trinaestogodišnjem Adrianu Moleu. Njega muči sva sila briga – bubuljice, klimavo zdravlje, roditelji na rubu razvoda, neuzvraćena ljubav, neprimjećen talent za poeziju – a svaki djelić svojeg burnog puberteta secira u ovom dnevniku. Adrian vidi sve i o svemu ima nešto za reći. Rezultat je beskrajno duhovit dnevnik mladića koji spoznaje svijet i život sa svim njegovim dobrim i lošim stranama. Ljubav, seks, obitelj, prijateljstvo, škola, politika i društvo pitanja su koja u ovom humorističnom evergrinu dobivaju neodoljiv gorko-slatki okus. Adrian Mole najšarmantniji je i najotkvačeniji junak tinejdžerske književnosti.

“Adrian je fikcionalan lik koji u čitatelja izaziva rijetku privrženost i toplinu. Kroz Adrianove oči vidimo što vidi on i još više, a ono što izvire između redaka ujedno je i tužno i potresno i urnebesno smiješno. Užitak za sve generacije.” New York Times

O autorici:

Sue Townsend suvremena je engleska književnica (1946. – 2014.) najpoznatija po serijalu romana o Adrianu Moleu. Stil joj je obilježen kombinacijom humora i društvenih komentara. Kao petnaestogodišnjakinja prekinula je školovanje te potom obavljala različite poslove (prodavačica, namještenica u hotelu i dr.). U osamnaestoj se godini udala. Imala je četvero djece. Književnu je karijeru započela kao dramatičarka. No u početku je nekoliko izdavača odbilo objaviti Tajni dnevnik Adriana Molea s obrazloženjem da je u pitanju sasvim prosječna priča! Ipak, već 1982. roman je potukao sve rekorde prodaje, ne samo u Velikoj Britaniji, već i diljem svijeta. Zatim je tekst adaptiran za kazališni mjuzikl, a snimljena je i TV serija. Nakon Tajnog dnevnika uslijedili su nastavci: Novi jadi Adriana Molea, Adrian Mole na pragu zrelosti, Adrian Mole i mali vodozemci, Godine divljine, Adrian Mole: godine kapučina, Adrian Mole i nemoćne godine, Adrian Mole i oružje za masovno uništenje… Oponašajući dnevničke zapise, ti duhoviti romani istodobno prikazuju svakodnevicu i obiteljske probleme britanskog mladića kao i društvene prilike Velike Britanije, osobito se okomljujući na tačerizam. Osim ciklusa o Adrianu Moleu, Townsend je pisala i romane o kraljevskoj obitelji (Kraljica i ja, Kraljica Camilla), ali i knjige eseja (Javne ispovijesti sredovječne žene). Zanimljivo je da je Hrvatska prva zemlja koja je roman Tajni dnevnik Adriana Molea uvrstila u lektiru. Sue Townsend je na vrhuncu popularnosti, 1987., posjetila Hrvatsku i u organizaciji ondašnjeg Nakladnog zavoda Znanje puna dva sata potpisivala svoje romane svim zainteresiranima u knjižari na glavnom zagrebačkom trgu. Velika britanska humoristkinja Sue Townsend preminula je 2014. u 69. godini u svom domu u Leicesteru.

X
  • Broj stranica: 264
  • Godina izdanja: 2024.
  • ISBN: 9789533609362
  • Prevoditelj: Zlatko Crnković
  • Uvez: tvrdi
  • Dimenzije: 15 x 22.8 cm
  • Težina: 300 g
  • Nakladnik: Znanje
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.