Epitafi bosanskih duša

Nenad Tanović

Kategorija: Nekategorizirane /
Na zalihi
30,26 €
Dodaj u košaricu

Epitafi bosanskih duša

28,82 

- +
Kategorija:
Podijeli:

Epitafi bosanskih duša

Kategorija: Nekategorizirane /

Knjiga ‘epitafa’ u dvografijskom formatu – na bosančici i latinici!

Epitafi bosanskih duša knjiga je o životu, ljubavi, nadi, propuštenim prilikama, melanholiji, radosti, srednjovjekovnoj Bosni i njenim ljudima….ispričana kroz epitafe u prvom licu jednine pokojnika koji nakon višestoljetnog ležanja ponovno progovaraju iz autorove fikcije ili njegovog istinskog svjedočenja.

Možda upravo oni leže pod kamenim vječnim kućama rasutim ili utonulim u bosansku zemlju koju smo naslijedili.

TANOVIĆEV “LOPOVLUK

Autor stihova iz zbirke poezije “Epitafi bosanskih duša” koja je nedavno izašla iz kreativne radionice Kuće dobrih priča je prof. Nenad Tanović. Završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, magistrirao Tehničku fiziku u Beogradu i doktorirao na ETF-u u Sarajevu. Bio je redovni profesor na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bosanskohercegovačku javnost je nenamjerno zbunio ili zaveo sa svojim “epitafima” koji su do te mjere izgledali uvjerljivo da su čak i neki ugledni profesori i znanstvenici pomislili da je riječ o pravim zapisima sa stećaka. Nenad Tanović je svojom umjetnošću napravio pravu pometnju i tako se nenamjerno mnogima inteligentno i prefinjeno ali ipak poučno narugao. Istine radi, tako malo znamo o pečatnim simbolima naše zemlje koje predstavljaju kamena sidra plemenite baštine – STEĆCI, ponos svih nas…ponos kog blago rečeno većina ljudi u Bosni i Hercegovini tek treba početi otkrivati.

Zato nije nikakvo čudo “prevara sa epitafima” kao i sada već poznati skandal pogrešno upisanog lokaliteta stećka na našoj nacionalnoj valuti. Sve ovo je bilo dovoljno da ovi stihovi budu uklopljeni u dizajn unutrašnjih stranica kojima se otvaraju poglavlja STEĆKOPEDIJE.

Riječ izdavača

Ova knjiga je namijenjena prvenstveno onima koji imaju istančani osjećaj za estetiku i ljepotu pisane riječi ali i svima onima koji ne priznaju Tanovićevu vrhunsku umjetničku vrijednost. Ove posljednje koji bez ozbiljne književne kritike odbacuju stvaralaštvo našeg živućeg pjesnika, jer “njegovi stihovi previse liče na stvarne epitafe”, podsjećamo na Orsona Velsa koji je na sličan način započeo putovanje u sam svjetski umjetnički vrh.

X
  • Godina izdanja: 2023.
  • ISBN: 9789958939877
  • Uvez: tvrdi
  • Dimenzije: 17.5 x 24.5 cm
  • Težina: 725 g
  • Nakladnik: Mladinska knjiga Sarajevo
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.