PREDSTAVLJEN HYGGE – DANSKI RECEPT ZA SRETAN ŽIVOT

KNJIGA TEMELJENA NA DUGOGODIŠNJEM ZNANSTVENOM ISTRAŽIVANJU U INSTITUTU ZA ISTRAŽIVANJE SREĆE U KOPENHAGENU

Predstavljen HYGGE – DANSKI RECEPT ZA SRETAN ŽIVOT autora MEIKA WIKINGA!

U ugodnom hygge ambijentu lokala Velvet jučer je u 18 sati predstavljena knjiga

Hygge – danski recept za sretan život danskog autora Meika Wikinga.

Događaj je privukao veliki broj ljudi, pa i neke od poznatih lica naše književne i kazališne scene.

O posebnom danskom načinu života govorile su dvije gošće sa zanimljivim iskustvom. Riječ je o Nadi Mirković, novinarki i prevoditeljici koja je svoj pogled na koncept hyggea objasnila kroz odjeću i hranu, dok nas je Kristina Wolsperger Danilovski, autorica hita Danci i stranci počastila iskustvom iz života provedenog  u najsretnijoj zemlji na svijetu.

Knjige o hygge konceptu ove su godine preplavile svijet, a svojevrsna hygge revolucija stigla je u Hrvatsku. Oduševljenje ovim filozofskim pogledom na život u potpunosti je opravdano: hygge označava blagostanje, udobnost, zadovoljstvo, uživanje u blagodatima života i bližnjih – jednom riječju sve ono vrijedno življenja.

Hygge koncept

Novinarka Nada Mirković govorila je o hygge konceptu kao ležernom i opuštenom načinu života napominjući kako, generalno govoreći, Hrvati hygge teže uvode u svoj život. Riječ je o tipičnom „mediteranskom“ mentalitetu koji nas, tvrdi Mirković, karakterizira kao narod koji se iznimno brine o tome kakav dojam ostavljamo. Ta osobina nije prisutna kod Danaca – njihova ležernost, opuštenost i uživanje vidljivi su i u načinu odijevanja, pa i u pripremanju hrane. Tvrdi da je, provodeći vrijeme u Danskoj, prvi put upoznala osjećaj uživanja iopuštanja bez posebna razloga, u malim stvarima, ali velikog značaja.

Kristina Wolsperger Danilovski priznaje kako joj je knjiga pomogla da se prisjeti osjećaja i promjena koje je doživjela nakon što se iz Hrvatske preselila u Dansku. Posebna smirenost i opuštenost, zadovoljstvo i sreća tog naroda izrodila se kao način „preživljavanja“ u klimatski i vremenski specifičnim uvjetima. Posebnu pozornost Danci daju interijeru svoga doma, pa je Wolsperger Danilovski naglasila važnost ugođaja koji se posebice naglašava običnim, malim svjećicama koje „žmirkaju“ po cijeloj prostoriji.

Oduševljena načinom života koji je upoznala u Danskoj, Kristina se ipak osvrnula na vrlo često spominjano nepovjerenje Danaca prema strancima. Ta osobina se i u knjizi naglašava kao jedna od glavnih mana naroda koji se najugodnije osjeća u malom, privatnom i poznatom okruženju.

Nakon zanimljiva razgovora simpatičnih i razgovorljivih gošći, program se nastavio baš kako treba: u hygge druženju s čokoladnom tortom koja je zasigurno došla kao točka na i cijeloj promociji.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.