Predstavljen roman Mire Gavrana “Portret duše”

Roman hrvatskoga književnika Mire Gavrana “Portret duše“, u kojem autor kroz različite forme govori o životima sedam žena, predstavljen je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Po riječima urednice knjige Hane Vunić autor “promišljenom i neobičnom strukturom gradi čvrstu i zanimljivu fabulu romana. U toj fabuli svjedočimo dojmljivim prekretnicama u životima njegovih ranjivih junaka dok prolazimo kroz šest desetljeća života u Hrvatskoj – od 1960. do 2020. godine, napomenula je Vunić.

Književni kritičar Marito Mihovil Letica smatra kako je riječ o kompozitnom romanu jer je sastavljen od heterogenih dijelova različitih forma, a iskazuje se kao homogena cjelina velike kakvoće. Roman je sazdan od sedam dijelova koje autor strukturira u poglavlja nazvana lijepim ženskim imenima, rekao je Letica dodavši kako je prvo poglavlje pripovijest Kariolina, drugo je pjesma Hana pa pismo Vera, filmski scenarij Marta, ratna reportaža Iva, e-mail prepiska Julijana i memoari Ena.

Naglasio je da radnja romana nije pravocrtna nego se odmiče od nekih događaja i na njih se vraća, na mjestima je isprekidana s iznenađujućim obratima. Dodao je kako se poglavlja međusobno prelijevaju jedno u drugo i radnja se isprepliće.

Na kraju svakoga poglavlja, osim posljednjega naslovljenog Ena, nalaze se epilozi koji su omogućili da se vrijeme zavrti i naizmjenice ide u prošlost i budućnost, rekao je dodavši kako radnje zahvaćaju događaje od prije šezdesetak godina do danas.

Ti su događaji, istaknuo je, ujedno i kronika društva, previranja i promjena u njemu, vrijeme socijalističke Hrvatske u federalnoj državi, jugoslavenske tajne službe, Hrvatsko proljeće, Domovinski rat i sve do današnjice, uključujući i pandemiju koronavirusa te zagrebački potres

Napomenuo je i kako se neki likovi pojavljuju u više poglavlja, a u svakom je nazočan Benjamin – slikar, dominantno portretist. On je žarišna točka, svojevrsno usredištenje cijeloga romana, rekao je dodavši kako se kroz njegov lik sve prelama i u njemu se sve zrcali.

Ja ne znam, istaknuo je Gavran, jesam li napisao najbolji ili najlošiji od svojih jedanaest romana. Ovo je sigurno najneobičniji roman koji sam napisao, rekao je dodavši kako je u životu pročitao više tisuću romana te da ovakav još nije pročitao.

Nadam se, napomenuo je, da je upravo zato on jamstvo neobične čitateljske avanture. Gradeći emotivni svijet svojih junaka i nehtijući sam radio i emotivnu rekapitulaciju svoga života poduzimajući literarni vremeplov i putovanje kroz Hrvatsku u proteklih šest desetljeća, rekao je Gavran.

Roman “Portret duše” (407 str.) objavila je nakladna kuća iz Zagreba Mozaik knjiga.

Miro Gavran rođen je 1961. godine u Gornjoj Trnavi. Suvremeni je hrvatski romanopisac, pripovjedač, dramatičar i pisac za mlade, jedan je od najplodnijih i u međunarodnim razmjerima najzapaženijih hrvatskih književnika zadnjega desetljeća.

Temeljne odrednice Gavranova pisanja su: izbor likova iz događajne zbiljske povijesti (kulture, vjere, politike, filozofije), kronikalni stil te pokušaj rekonstruiranja djelatnosti glavnih likova s obzirom na njihove nepoznate, skrivene ili brižno tajene sudbine. Objavio je više romana, među kojima i “Poncije Pilat”, “Kako smo lomili noge”, “Zaboravljeni sin”, “Judita” i “Krstitelj”.

Miro Gavran predsjednik je Matice hrvatske.

Izvor: Hina

Fotografija: Dajana Jurakić Milovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.