Povodom Međunarodnog dana žena Sanja Pilić svim ženama poručuje „Volite sebe i postavite granice!“

Sanja Pilić pjesnikinja i spisateljica za djecu i odrasle, koja je do sada objavila preko 30 knjiga za djecu i odrasle i 23 slikovnice, sinoć je okupila ljubitelje njezinih književnih radova u Galleriji Business Centru.

U sklopu projekta „Čitajmo četvrtkom“ Mozaikovi autori svaki prvi četvrtak u mjesecu rezervirali su za kulturno događanje koje se održava u zagrebačkom Galleria Business Centru, a u ožujku glavna zvijezda bila je Sanja Pilić.

Petar Krvarić, direktor marketinga Importanne grupe, rekao je kako im je cilj okupiti najbolje od najboljih autora kako bi se svi zajedno družili i podizali svijest o važnosti čitanja. „Mi u Galleriji Business Centru želimo knjigu vratiti u fokus i tako svakog prvog četvrtka u mjesecu održavamo jedno ovakvo druženje.“, poručio je Krvarić.

Sa ili bez šećera, na kavici sa Sanjom Pilić to nije bilo bitno, jer su svi okupljeni od svoje omiljene autorice željeli čuti kakve novosti priprema ove godine.

Ova godina donosi puno noviteta. Pišem i dalje serijal o Maši, jednoj simpatičnoj djevojčici koja je dobra duša, a djeca nižih uzrasta jednostavno ju obožavaju čitati. Sada bi oko svibnja trebao izaći novi nastavak „Maša i zoološki vrt“. Također, u kazalištu Trešnja krenut će predstava rađena prema knjizi „Maša i klaun“, a predstavu će režirati Morana Dolenc. To je već četvrta predstava napravljena prema mojim knjigama što mi je zaista velika čast svaki puta kada se knjiga pretoči u film ili predstavu.“, poručila je Pilić.

Posljednja knjiga za odrasle izašla je u lipnju prošle godine pod nazivom „Sve što sam naučila“, a kako kaže Pilić nikada nije očekivala da će njezini statusi jednoga dana biti namijenjeni nekoj književnoj formi. Knjiga sadrži duhovite, zabavne i mudre zapise s Facebooka iz pera naše omiljene autorice.

To su bili zapisi koji su mi dolazili u glavu dok sam sjedila za računalom i boravila na Facebooku. Za mene je to simpatična društvena mreža preko koje saznam sve što treba. Tako sam svakodnevno jednostavno dolazila do nekih spoznaja koje su proživljavali i drugi oko mene, a te misli koje su me okupirale, nisu mi dale mira i morala sam to objaviti sve na Facebooku. Nakon što su ti statusi imali mnogo lajkova, dijeljenja i objavljivanja na nekim portalima, moj urednik Zoran Maljković rekao mi je da želi napraviti knjigu od svih tih mojih misli.“, dodala je Pilić.

S obzirom na to da se druženje sa Sanjom Pilić održalo uoči obilježavanja Međunarodnog dan žena, Sanja ipak iskoristila priliku da se sjeti kakav je bio njezin put kao spisateljice te je li na tom putu često nailazila na predrasude.

Kao žena spisateljica nisam se susretala s predrasudama, prije je moja mama Sunčana Škrinjarić imala veći problem s muškarcima. Ona se često osjećala nedovoljno dobrom jer su je muškarci u to doba smatrali samo dječjom spisateljicom. Muški pisci u to vrijeme dominirali su u književnom svijetu i često su se znali ženama rugati da pišu „žensku prozu“, no s vremenom i oni su omekšali i počeli pisati prozu. Moj dojam je takav da nisam nikada imala osjećaj da sam neozbiljno shvaćena, imala sam dosta sreće. Primijetila sam da su žene su s vremenom ojačale, ali i da su muškarci omekšali u smisli da se danas i oni bave temom ljubavi. Moram priznati da sada što sam starija, sve bolje razumijem muškarce. Možda se ne bi ženila tako mlada, možda bi djecu kasnije rodila, možda bi se radije vozila u sportskom autu… Evo razumijem sve muškarce koji imaju potrebu da što duže budete slobodni i dobro se provodite.“, smatra Pilić.

Naša najposuđivanija autorica poslala je poruku svim ženama: „Volite sebe i postavite granice ako vas netko ili nešto smeta. Često prepoznam da ne volim sama sebe, prigovaram sama sebi a mislim da nitko nema potrebe toliko sebi prigovarati kao što žene vole raditi sebi. Mi smo žene previše samokritične, trebate se voljeti i ne morate čekati da ispunite neke „norme“ da bi se voljele.“, zaključila je autorica.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.