Plemenito Turopolje

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Turopolje je nizinski kraj južno od Zagreba, između rijeke Save i brežuljkastih Vukomeričkih gorica. Središnjim dijelom teče rijeka Odra. Najveće je naselje grad Velika Gorica. Stari su Rimljani u tom kraju sagradili kameni grad Andautoniju. Turopoljski su plemenitaši svoje kuće i crkve gradili od hrastovine. Domovi u dječjem selu u Lekeniku grade se od ljubavi …

Rimljani u Turopolju
Andautonija je bila rimsko naselje na mjestu današnjega sela Šćitarjeva. Bio je to grad sagrađen ondje gdje je rimska cesta prelazila rijeku Savu. Iskapanjem su otkriveni  ostatci zidina, javnih zgrada, popločenih ulica …

Muzej Turopolja
U središtu Velike Gorice u 18. stoljeću sagrađena je građevina poznata kao Turopoljski grad.  Podignuta je na mjestu ranije drvene utvrde te postala sjedište Plemenite općine Turopolje, arhiv i vijećnica. Danas je u njoj  Muzej Turopolja s bogatim zbirkama.

Drvene crkve
Turopolje je nadaleko poznato po drvenim građevinama. Od hrastovine su se gradile seljačke kućice („hiže“), ali i velike plemićke kuće („kurije“) i crkve. Kapela sv. Barbare u Velikoj  Mlaki jedna je od najljepših.

Ptica kosac
Na vlažnim livadama gnijezdi se kosac (latinski: Crex crex). To je ptica velika poput goluba, lijepe smeđe boje i snažnih nogu. Plašljiva je i oprezna: skriva se u visokoj bujnoj travi pa ju se rijetko može vidjeti.

Turopoljski luk
Turopoljski luk stara je domaća sorta koja se uzgaja u ovome kraju i valjalo bi je očuvati od nestajanja.

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.