Pilić i Matanović ponovo osvajaju Kiklopa

Kako navodi Večernji list, osim Predraga Matvejevića koji je dobio Kiklopa za životno djelo, puno pažnje na dodjeli književnih nagrada sajma knjiga i autora u Puli izazvao je i Kiklop za knjigu eseja godine koji je otišao Andreji Zlatar, najizglednijoj koalicijskoj ministrici kulture nagrađenoj za knjigu “Rječni tijela: dodiri, otpor, žene”. Urednica godine je Irena Lukšić, kojoj to nije prvi Kiklop, dok je proznu knjigu godine napisao Ludwig Bauer, nagrađen za roman “Zavičaj, zaborav” koji je dobio i nagradu Meše Selimovića u Tuzli.

Pjesnička zbirka godine je “Pleši, Modesty, pleši” Darije Žilić, a debitantska knjiga godine “Anđeli će samo zaspati” Merite Arslani. Kiklop za publicistiku osvojila je knjiga pokojnog Nikole Batušića “Četiri godišnja doba, memoarski putopisi”. Znanstveni Kiklop godine osvojio je Viktor Žmegač.

Kiklopa za inozemnu knjigu osvojila Alice Munro sa knjigom “Služba, družba, prošnja, ljubav, brak”, za koju je za prijevog nagrađena i Maja Šoljan. Leksikografsko djelo godine zaslužio je također pokojni Tomislav Ladan osmim sveskom Osmojezičnog enciklopedijskog rječnika. Dodjela Kiklopa kojom je završio 17. pulski sajam knjiga i autora ove je godine organizirana u reprezentativnoj galeriji Sveta srca, tj. nekadašnoj crkvi Srca Isusova, a Kiklopi, koje kući nose pobjednicu, su bili rad kiparice Marine Orlić.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.