Novo kulturno događanje u Zagrebu – „Čitajmo četvrtkom“ u suradnji Mozaika knjiga i Galleria Business Centra

Mozaikovi autori svaki prvi četvrtak u mjesecu rezervirali su za kulturno događanje Čitajmo četvrtkom koje se održava u zagrebačkom Galleria Business Centru, Trg Drage Iblera 10.

Jelena Čolak, voditeljica marketinga Importanne grupe pokrenula je ovu lijepu kulturnu priču u suradnji s Mozaik knjigom i izjavila kako im je velika čast da prvo kulturno događanje Čitajmo četvrtkom otvori naša poznata književnica Julijana Matanović i to s prigodnim naslovom Kavica s Julijanom Matanović.

Iz ove knjige, koja je već postala klasik hrvatske književnosti, nastali su već poznati citati „Zapamtite, svijet je počeo ići k vragu onog trenutka kad smo dragim ljudima rekli da nemamo vremena s njima popiti kavu.”, “…baka je znala da iza svake uspješne žene stoji značajna količina ispijene kave.” i „Kava i ljubav najbolji su dok su vrući, znala je odbrusiti onima koji su joj savjetovali da malo pričeka, da ne mora odmah ulijevati u sebe izravno s vatre.

O važnosti ovog djela govori i činjenica da je knjiga doživjela svoje šesto izdanje, kao i podatak da je osvojila brojna priznanje među kojima valja istaknuti: Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za najbolju proznu knjigu godine 2014., Nagrada Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo godine 2014., Nagrada fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis za najbolju knjigu godine 2014. i Nagrada grada Zagreba 2015.

Za Julijanu kava nije samo napitak, ona je nešto više, a to potvrđuje i ranije navedeni citat koji ne samo da govori o važnosti kave i svega onoga što ona nosi, nego i na neki način predviđa budućnosti. „Moram reći da su sada došla neka nova druga vremena u kojima posebno žalim ove mlade generacije koje kao da su se otuđile i zatvorile od svijeta i svojih prijatelja.“, poručila je autorica.

Upravo o druženju s obitelji i prijateljima za vrijeme ispijanje kave govori i autorica u knjizi, koja joj je dodala pomalo već zaboravljenu dimenziju među svima nama. „Danas se rijetko može čuti onaj poznati poziv „ajmo na kavu“. Prije smo to govorili čak i kada smo znali da s tom osobom nećemo popiti tu dogovorenu kavu, a danas je nekako čini mi se kava izgubila svoj sociološki značaj.“, zaključila je Matanović.

Ispijajući šalicu kave, Matanović se prisjetila svojeg života u Osijeku i vremena kada je još radila kao sveučilišni profesor. Početkom 2018. – u zvanju izvanrednog profesora na katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku – odlazi u prijevremenu mirovinu i zajedno s kćerkom Magdalenom i suprugom Pavlom Pavličićem, preseljava se u Osijek. Ne krije da joj nedostaju predavaonice, hodnici fakulteta, kolege i naravno, njezini studenti. Upravo zbog toga početkom veljače 2018. otvara službenu stranicu na facebooku.

Prije jedanaest mjeseci, 5. veljače, na osječkoj adresi, pokrenula sam stranicu. Sve do tada bila sam uvjerena da to nikada neću učiniti. Prijatelje treba poznavati, s njima treba piti kavu, a onda, da bih ublažila tugu što više ne idem u predavaonicu, što ne izgovaram imena onih koji vole svoju književnost i svoje pisce, pristala sam na nagovor. Promijenila sam mišljenje. Događa se to svima.“, rekla je Matanović.

Sada njezina facebook stranica broji više od 13 tisuća pratitelja što zahtijeva dodatni angažman. Svakoga dana sve je više lajkova i komentara, a Julijana ni tu ne voli ostati dužna. „Sada su ti novi ljudi na mojem facebooku postali moji novi učenici. Nekima već znam ime i prezime samo po profilnoj slici. Zato se trudim pročitati svaki komentar i odgovoriti na njega jer ako je netko prokomentirao moj tekst, pokazao da ga je dotaknuo, zavrijedio je da mu se nešto kaže. Svi smo mi zaslužili pažnju drugog.“, zaključila je.

No, ni otvaranje facebook stranice nije prošlo bez obećanja. Sama sebi je rekla da će, nakon što njezina stranica dosegne određeni broj onih koji je prate, otvoriti književni blog. Obećala i ispunila. Julijana je danas pokrenula i blog na kojem objavljuje priče svakog dana, a svaki tjedan ima svoj naslov.

Osim noviteta na društvenim mrežama, Julijana nije zaboravila ni svoju pravu ljubav, onu prema knjigama. Tako je svim okupljenima poručila da je knjiga izabranih tekstova spremna za tisak. „Ima ih 100. Uz bilješke, koliko je bilo pregleda, koliko lajkova i koliko komentara. Naslovljena je „Ljuta godina“., poručila je Matanović.

Ovo druženje prepoznao je i Franck koji je za svrhu ove promocije osigurao da svi okupljeni piju kavu po promotivnoj cijeni.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.