Nives Madunić Barišić: „Želim da djeca uz Hanu i Janka zavole školu, znanje, učenje i čitanje“

Nagrađivana domaća autorica Nives Madunić Barišić predstavila je u zagrebačkom Galleria Business Centru serijal slikovnica Hana i Janko i tajanstvena buka u školskoj svlačionici, Hana i Janko i slučaj odlutale pidžame i Hana i Janko i dječak koji nestaje.

Nakon ciklusa detektivskih romana o istražitelju psu Melkioru i djevojčici Tari koji su osvojili brojne nagrade i priznanja, poznata hrvatska spisateljica okrenula se pisanju za one najmlađe. Madunić Barišić svjesna je da je važno ljubav prema čitanju usaditi od najranijih dana. „Da bi djeca došla do velikih i debelih knjiga, treba im ponuditi jednostavne i zabavne slikovnice. Kada zavole čitanje onda stvaramo načitanu generaciju. Upravo je to bio jedan od razloga zašto sam se okrenula pisanju slikovnica“, rekla je Madunić Barišić.

Kako ovaj omiljeni serijal slikovnica ne bi bio samo edukativni priručnik, autorica se vratila već provjerenom receptu – detektivskoj priči. Hana i Janko u svakoj će priči iz serijala razotkriti neki misterij i pritom se dobro zabaviti.

Iako autorica svoj književni uzor vidi u velikom piscu Ivanu Kušanu, i sama postaje netko u koga se mlađe generacije ugledaju, a škola je njezina inspiracija. „Škola nas oblikuje i u školi postajemo ozbiljni i odgovorni ljudi. Školski dani često su loše percipirani i u sjeni problema i tu sliku želim promijeniti. Voljela bih da uz ovu priču djeca požele ići u školu i shvate da je to oaza znanja, učenja, prijateljstva, simpatija, a ne da je se boje“, dodala je Madunić Barišić.

Za dobru slikovnicu  važan je i ilustrator. „Ilustracija je ono prvo s čime se susretnete kada knjigu uzmete u ruku pa, ako vam se sviđa kako izgleda, onda počnete čitati da čujete kako zvuči priča. Darko Kreč udahnuo je život svim mojim likovima i odradio nevjerojatan posao. Njegovi radovi prepuni su detalja i boja, moderni i dinamični.“, zaključila je Madunić Barišić.

Poznata hrvatska redateljica Hana Veček o slikovnicama Nives Madunić Barišić govori u superlativima. „Njezine knjige u sebi imaju nešto predivno, nešto starinsko, nešto što je danas rijetko, a to su poštenje i dragost. Dok čitate njezine knjige imate osjećaj da ste se vratili u mlade dane“, rekla je Veček.

Kao dobitnica nagrade Mali Marulić, Veček smatra da bi serijal slikovnica o avanturama Hane i Janka bio idealna podloga za kratke crtiće i dodaje da ne treba zanemariti važne poruke koje skrivaju među svojim koricama. „Slikovnice su pogodne za djecu koja kreću u prvi razred osnovne škole. Ti dani za naše najmlađe često znaju biti traumatični i ispunjeni strahom, ali uz pomoć knjiških prijatelja Hane i Janka doživljaj prvog dana škole, prvog izleta ili prvog ispita shvatit će da nema potrebe za strahom i da je škola sigurno i lijepo mjesto u kojem će steći brojne uspomene koje će pamtiti do kraja života“, zaključila je Veček.

Ulomke iz slikovnica čitali su glumci Sara Stanić i Luka Bulović.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.