Nives Madunić Barišić: „Djeci ne smijemo pametovati, nego biti iskreni i priznati da svi mi griješimo.“

Omiljena dječja spisateljica, urednica i dramaturginja na HRT-u Nives Madunić Barišić u zagrebačkoj je knjižari Hoću knjigu predstavila peti nastavak romana već poznatog psećeg detektiva Melkiora, Utrka s vremenom. U ovoj uzbudljivoj noir avanturi pratimo detektiva Melkiora, djevojčicu Taru i njihove prijatelje koji istražuju zanimljiv slučaj nestale kuharice njihove voljene slastičarke. No zagrebavši ispod površine, naša će se družina uvući u puno zapetljaniji slučaj i bit će potrebno upotrijebiti vrlo pomne i strateške metode kako bi ga raspetljali.  

Urednica izdanja Ana Vukasović istaknula je kako Madunić Barišić na jednostavan i jasan način djecu uči važnim životnim lekcijama kao što su pitanje prijateljstva, povjerenja, opraštanja i tolerancije. „Ono što me se posebno dojmilo jest lekcija koju i nešto starije generacije moraju savladati, a to je da ne smijemo živjeti u prošlosti, već da moramo živjeti u sadašnjosti“, smatra Vukasović i dodaje: „Moramo voljeti ono što imamo sada i veseliti se onome što nam budućnost donosi.“

Romani Nives Madunić Barišić osvojili su najzahtjevniju publiku, a to su djeca. Vukasović smatra kako je jedna od tajni njezina uspjeha stil pisanja koji je poseban, slikovit, bogat i jedinstven. „Autorica u svom tekstu kombinira klasične i moderne elemente dječje književnosti, a sve to obogati kriminalističkom radnjom. Dodatnu posebnost ovom naslovu daje i humor koji će osvojiti čitatelje“, zaključila je Vukasović.

Ana Vukasović i Marko Hadjur

Book blogerica Knjigograd, Dajana Jurakić Milovac, već dugi niz godina piše recenzije o domaćim i stranim naslovima. „Čitatelj se jako brzo poveže s likovima i uđe u radnju. Osim krimi priče, roman sadrži mnogo humorističnih elemenata, što čini savršeni spoj“, rekla je Jurakić Milovac.

„Govoreći o dječjim knjigama, danas se na tržištu mogu pronaći slikovnice i romani čija je tematika uvijek nalik jedna drugoj. Osobno smatram da na tržištu nedostaje knjiga koje djeci daju priliku da budu djeca, da istražuju, da i sami budu detektivi i rješavaju slučajeve. Osim toga, autorica jako dobro plete roman oko emocija s kojima se djeca svakodnevno susreću, kao što su problemi u školi ili u obitelji“, zaključila je Jurakić Milovac.

Dajana Jurakić Milovac

Na kraju se brojnoj publici obratila i autorica Nives Madunić Barišić. Napomenula je kako je važno što njezini romani ne sadrže samo dobro zapetljanu priču, već i da iza toga stoje likovi sa svojim životima. Upravo su njihovi životi ono što nosi cijelu priču. „Moram priznati da volim likove koji griješe i važno je djecu učiti da je ljudski griješiti, prihvatiti pogrešku, ispričati se za istu i onda nastaviti dalje sa svojim životom, bogatiji za novo saznanje. Djeci trebaju knjige koje im neće prodavati maglu. Kao autorica se najviše trudim ne pametovati, nego biti iskrena i reći da svi mi griješimo“, zaključila je Madunić Barišić.

Nives Madunić Barišić

Ulomke iz romana „Utrka s vremenom“ čitali su Sara Stanić, Frano Mašković i Neva Radeljković.

Sara Stanić i Frano Mašković
Neva Radeljković i Frano Mašković

Photo: Mateo Šimonović

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.