Nezaboravno putovanje Lijepom Našom

Zajedno s brojnom publikom u zagrebačkoj Kavani Lav jučer smo krenuli na nezaboravnu šetnju Lijepom Našom i to zahvaljujući knjigama „Hrvatska kulturna baština“ i „Hrvatska prirodna baština“.

Promociju je otvorio urednik oba izdanja Vid Jakša Opačić i rekao kako su knjige produkt dvogodišnjeg rada brojnih suradnika. „Iako se ovdje radi o dva odvojena naslova one su međusobno isprepletene i zajedno čine cjelinu koja će oduševiti sve zaljubljenike u prirodnu i kulturnu baštinu“, rekao je Opačić.

„Sve ono što hrvatsku kulturu čini posebnom i jedinstvenom posljedica je toga što se Hrvatska razvijala na razmeđi velikih sila i dodiru više civilizacijskih krugova. Upravo je to čini posebnom i jedinstvenom jer smo od svake kulture uzimali djeliće i izgradili sve ono čime se danas ponosimo. Kada govorimo o prirodnoj baštini važno je naglasiti važnost njezina očuvanja i upravo u kombinaciji s fotografijama Gorana Šafareka čini savršeni spoj“, zaključio je Opačić.

Govoreći o hrvatskoj prirodnoj baštini, autor teksta Josip Jukić, izrazio je zadovoljstvo što se osim raznolikoj i vrlo bogatoj prirodnoj baštini Lijep Naše u knjizi govori i o nužnosti njezina očuvanja.

„Osim edukativnog karaktera knjiga može poslužiti kao ideja za izlete. Popis lokacija koje u Hrvatskoj vrijedi posjetiti se ne smanjuje, nego se širi. Čak i mjesta koja smo već posjetili treba vidjeti u nekom drugom ruhu jer svako godišnje doba prirodi daje novi izgled“, rekao je Jukić.

Iako bismo unedogled mogli nabrajati ljepote i nizati epitete, profesor geografije Jukić otkrio je da je i sam otkrio nova mjesta u Hrvatskoj o kojima nije znao mnogo. „Priroda nas uvijek iznenadi i to je ono što najviše volim kod nje. Kada očekujte malo ona vam svojim ljepotama pruži maksimalno“, zaključio je Jukić.

Slikoviti dvorci, moćne utvrde, neosvojene zidine i čarobni ljetnikovci, vrijedne knjige i kameni zapisi koji svjedoče o tisućljetnoj kulturnoj prisutnosti na ovim prostorima, nadahnjujuća tradicijska gradnja i zadivljujući primjeri suvremene arhitekture, remek-djela slikara, kipara i skladatelja … nabrajati ljepote i nizati epitete mogli bismo unedogled. Ali su unatoč bogatoj kulturnoj baštini uspjeli pronaći ono najbolje od najboljeg i svim čitateljima pripremili ovaj čudesan mozaik.  

Jedan od autora tekstova u „Hrvatskoj kulturnoj baštini“ Ivan Kostenjak od svih lokaliteta diljem Hrvatske posebno je naglasio kako veliku važnost i povijest ima katedrala u Trogiru u čijem se sklopu nalazi i renesansna kapela koju je važno posjetiti.

Iako knjiga daje kratak pregled onih najreprezentativnijih kulturnih dobara koja su glas o našoj zemlji pronijela diljem svijeta, povjesničar Hrvoje Kekez smatra da su s ovim knjigama tek zagrebli površinu svega što hrvatska nudi. „Hrvatska baština je zanimljiva i posebna u svijetu jer dijelimo sudbinu Grčke, iznimno bogato kulturno nasljeđe, a toliko smo mala zemlja da se ne znamo i ne možemo s time nositi“, zaključio je Kekez.

Podijeljena je u deset poglavlja, u kojima su autori nastojali obuhvatiti sve ono najdragocjenije što možemo pronaći u hrvatskoj povijesti, slikarstvu, kiparstvu, arhitekturi, književnosti, glazbi, arheologiji i etnologiji. Da je prostora bilo više, mjesta na stranicama ovog izdanja našlo bi se za još mnoge kulturne bisere. No budući da nerijetko slika doista govori više od tisuću riječi, bogata ilustrativna građa potkrepljuje informativne tekstove te još snažnije približava sve ono čime se ponosimo diljem svijeta i po čemu nas prepoznaju. Jer hrvatska kulturna baština, koja je uistinu jedinstvena u svijetu, ništa manje i ne zaslužuje.

Foto: Dajana Jurakić Milovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.