“Najveći uspjesi hrvatskog sporta” knjiga je koja ima vječnu vrijednost

Renomirani sportski novinari i urednici Davor Lulić i Dražen Beraković udružili su snage i znanja te u zagrebačkom Galleria Business Centru predstavili knjigu Najveći uspjesi hrvatskog sporta. Knjiga prati povijest hrvatskog sporta dugu više od 120 godina, uključujući i posljednje uspjehe naših sportaša na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Urednik knjige Vid Jakša Opačić rekao je da ovu informativnu i bogato ilustriranu knjigu mora imati svaki istinski zaljubljenik u sport. Iako je uredio na desetine knjiga od nacionalnog značaja, priznaje da je ovo bio pravi urednički zahvat. „Sport je veoma izazovna tema za uređivanje jer su tu promjene česte – rekordi se obaraju na gotovo svakom natjecanju koja se diljem svijeta stalno održavaju. Najveći uspjesi hrvatskog sporta trajni je spomen vremena u kojem obilježavamo 30 godina od samostalnosti i kao takva će imati vječnu vrijednost“, rekao je Opačić.

Iako su autori u svojim dugogodišnjim karijerama i sami bili dio brojnih manifestacija, otkrili su da su ostali iznenađeni brojem medalja koje su Hrvati osvojili na europskim, svjetskim i olimpijskim natjecanjima. Slažu se da ne treba govoriti o točnom broju medalja, nego da je bolje naglasiti brojnost odličja koja su osvojili hrvatski sportaši.

Knjiga bi, da nismo osvojili toliki broj odličja, bila znatno manjeg opsega, smatra Dražen Beraković i dodaje da su kriteriji odabira čija će imena sportskih velikana ostati zapisana u knjigu bila veoma stroga. „Iako je svaka osvojena medalja velik uspjeh za svakog sportaša i najbolja promocija Hrvatske kao države, nažalost, osvajači srebrnih i brončanih medalja na europskim natjecanjima nisu stali u knjigu. Kada gledamo da su na više od tristo stranica samo oni koji nose medalje s olimpijskih igara i svjetskih prvenstava te zlatni s europskih natjecanja, možemo reći da je ovo knjiga o najboljima od najboljih“, dodao je Beraković.

Beraković i Lulić nadaju se da će za pola stoljeća netko ovu knjigu uzeti kao pisani trag jednog vremena i prema njoj suditi kakav je sjajan bio hrvatski sport.

Lulić kaže da ova knjiga, koja je podijeljena u četiri dijela, ne donosi samo podatke, nego iz nje svaki čitatelj može saznati i priču koja stoji iza sportaša i natjecanja na kojem je medalja osvojena. „Hrvati su najviše medalja osvajali u rukometu i vaterpolu, ali prvo mjesto u momčadskim sportovima drže rukometaši, zahvaljujući brončanoj medalji ženske rukometne reprezentacije. Kada govorimo o pojedinačnim uspjesima, najtrofejniji su skijaši Janica i Ivica Kostelić, veslači Martin i Valent Sinković te atletičarke Blanka Vlašić i Sandra Perković“, zaključio je Lulić.

Knjiga Najveći uspjesi hrvatskog sporta i brojne osvojene medalje dokaz su da smo jedna od najsportskijih nacija na svijetu.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.