Nagrada „Grigor Vitez“ za 2014. ilustratorici Marseli Hajdinjak

Nagrada „Grigor Vitez“ za 2014. ilustratorici Marseli Hajdinjak te pohvala Mozaiku knjiga i glavnom uredniku Zoranu Maljkoviću

Savez društava Naša djeca Hrvatske organizirao je 47. dodjelu nagrade „Grigor Vitez” književnicima i likovnim umjetnicima za tekst i ilustracije u knjigama za djecu za književnu produkciju u 2014. godini.

Nagrada Grigor Vitez najstarija je hrvatska nagrada za dječju književnost. Osnovao ju je Savez društava Naša djeca Hrvatske, a dodjeljuje se od 1967. godine i to za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje književne produkcije za djecu i mlade. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i statue Pticaakademske slikarice Ksenije Kantoci.

Osim nagrade, dodjeljuju se i posebna priznanja, kao što je „Zlatna ptica“ za višestruke dobitnike nagrade „Grigor Vitez“ te pohvale urednicima, nakladnicima i autorima.

U 2014. godini u konkurenciji je bilo ukupno 51 knjiga iz produkcije 22 nakladnika, a stručno povjerenstvo djelovalo je u sljedećem sastavu: Ranka Javor, Marijana Jelić, Sanja Pilić, Branka Primorac, Branko Vujanović, Marina Žilić i Snježana Krpes.

Posebno smo ponosni što je u kategoriji ilustracijanagrađena naša ilustratorica Marsela Hajdinjak, koja je ovu nagradu dobila za svoj likovni rad na slikovnicama Djevojčica sa šibicama H. C. Andersena i Maca Papučarica Ele Peroci, dok su za uređivanje i objavljivanje ovih dviju slikovnica pohvale dobili Mozaik knjiga i glavni urednik Zoran Maljković.

U kategoriji najboljeg teksta nagradu je dobio Igor Knižek za knjigu Moj pustolovni svijet, dok je posebno priznanje „Zlatna ptica“ za vrhunska stvaralačka dostignuća dobio Ivan Vitez.

Dodjelu nagrade „Grigor Vitez” ove godine podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Zagreb. Svečanost dodjele održana je u srijedu 11. ožujka 2015. godine u 18 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Ovom najstarijom  nagradom za dječju književnost u Hrvatskoj potiče se kvalitetna knjiga za djecu te autori i izdavači koji stvaraju i objavljuju knjige za djecu i mlade, obogaćujući nacionalnu književnu i likovnu umjetnost.

Nagradom „Grigor Vitez“ dosad je nagrađeno više od 80 domaćih književnika i ilustratora za više od 120 knjiga za djecu i mlade, a među nagrađivanima su bili Gustav Krklec, Ratko Zvrko, Vesna Parun, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Ivan Kušan, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Milčec i brojni drugi književnici koji su obilježili djetinjstva djece diljem zemlje.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.