Mozaikovi autori i ilustratori najposuđivaniji u Hrvatskoj

Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji.“ – upravo je tom izrekom slavni Sokrat opisao što su knjige. Da hrvatski ali i strani autori imaju mnogo pouzdanih prijatelja govori i podatak koji je stigao iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Gledajući popis najposuđivanijih pisaca u hrvatskim knjižnicama 2016. godine, s ponosom možemo reći kako su najzastupljenija ona imena koja već dugi niz godina surađuju s Mozaik knjigom.

PROMJENA NA VRHU

Dugi niz godina, titulu najposuđivanijeg autora nosio je Pavao Pavličić – koji je nedavno objavio svoj stoti naslov „Bakrene sove”, sada ga je na vrhu zamijenila jedna od najvećih autorica dječje književnosti Sanja pilić. Ona u 2016. godini broji impresivnih 24.296 posudbi, drugi je akademik Pavao Pavličić s 18.977 posudbi, a trećem mjestu nalazi još jedna Mozaikova autorica – Sanja Polak s 14.585 posudbi. Na četvrtom mjestu je Miro Gavran s 12.971 posudbom. Osim izdvojenih autora, valja naglasiti kako od pedeset najposuđivanijih autora, Mozaik knjiga s njih čak 22 održava konstantnu suradnju.

Ne mogu se samo Mozaikovi autori pohvaliti laskavim titulama. Osim njih, veoma važan dio u procesu stvaranja svakog djela imaju naši ilustratori i prevoditelji.

Mirna Čubranić je najposuđivanija prevoditeljica. Među dvadeset najposuđivanijih su još i Aleksandra Barlović, Zrinka Budak, Petra Mrduljaš, Silvija Čolić, Dragana Grozdanić, Ozren Doležal i Svetlana Grubić Samaržija. Upravo su naši prevoditelji dali svoj doprinos velikom broju stranih naslova koje objavimo svake godine. Kad smo već kod strane literature valja naglasiti kako je najposuđivanji strani pisac Lisa Kleypas, čije sve naslove možete čitati u izdanju Mozaika knjiga. Na drugom je mjestu J. K. Rowling koja posljednjih desetak godina svoje knjige prepušta u ruke upravo naših urednika i prevoditelja. Najposuđivaniji naslov, ako izostavimo naslove koji su namijenjeni lektiri, opet je tu Mozaikov roman koji je svjetsku slavu stekao u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Radi se o kriminalističkom romanu „Djevojka u vlaku“. To je inače prvi roman Paule Hawkins i ujedno pravo književno čudo koje se odmah po objavljivanju našlo na vrhu najprodavanijih knjiga s obje strane Atlantika. Roman je u međuvremenu objavljen širom svijeta i prodan u višemilijunskim nakladama. Valja spomenuti kako je roman s engleskoga prevela Mirna Čubranić.

Od mrtvih domaćih književnika, najposuđivanija je Ivana Brlić-Mažuranić s 18.890 posudbi, a slijede je August Šenoa s 12.847 i Ivan Kušan s 11.850 posudbi. Treba reći da se među tri najposuđivanija naslova nalaze čak dva djela Ivane Brlić-Mažuranić. Na prvom su mjestu “Priče iz davnine”, a na trećem “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Upravo je 2018. godine “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” doživjelo novo izdanje. Omiljenog junaka svakog djetinjstva u ovoj raskošnoj knjizi oslikao je Patricio Alejandro Aguero Marino.

I za kraj tu je Mozaikov ilustrator Niko Barun koji se također našao na samom vrhu svoje kategorije – najposuđivaniji ilustrator, koji je u 2016. godini zabilježio 29.519 posudbi.

Ne treba izostaviti ni našeg glavnog urednika Zorana Maljkovića koji je otkrio njihove talente i sposobnosti te im ukazao priliku za suradnju s našom nakladničkom kućom.

Nakon svih ovih podataka može se zaključiti kako su Mozaikovi autori po prvi puta uspjeli biti na vrhu svih ljestvica u 2016. godini. Iste, ali i puno bolje rezultate želimo im i u idućim godinama.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.