Moj planet – veljača 2019.

ZANIMLJIVOSTI

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Modri svijet
Životinje i biljke mogu biti gotovo svih boja. Ali modre ne vidimo svaki dan. Koliko ih poznaješ?

Paun
ljepotan je među pticama. Ženku osvaja čudesnom lepezom repnoga perja. Kad ga protrese, ljepota perja dobiva i zvučnu pratnju. No katkada ni to nije dovoljno da se svidi izbirljivoj ženki.

Leptir
koji zna bljesnuti među stablima prašume potpuno je nevidljiv dok sjedi na cvijetu. Donja strana krila koje potpuno sklopi dok sjedi, tamna je i skrivena u okolišu. Tako je siguran od gladnih grabežljivaca.

Cikorija
Ta plava biljka srodnica je salate. Od njezina korijena radi se napitak sličan kavi. Ljeti njime možeš fino utažiti žeđ.

Morske zvijezde
Zvijezde su najrazličitijih boja i veličina. Sve žive u moru. Usta im se nalaze na sredini tijela. Odlomljen ili odgrizen krak može im ponovo izrasti. Jesi li već vidio neku morsku zvijezdu?

Jelka Pogačnik

VELIKI KNJIŽEVNICI

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI; ILUSTRACIJE: SHUTTERSTOCK

Albert Einstein – jedan od najvećih svjetskih umova
Albert Einstein briljantan je znanstvenik koji je svojim teorijama promijenio pogled na svijet i postavio temelje moderne fizike. Najčešće je prikazan raskuštrane kose, s lulom u ustima ili isplažena jezika, kako ispisuje svoju jednostavnu i značajnu formulu E = mc2. Taj ekscentrični fizičar dobio je Nobelovu nagradu za objašnjenje fotoelektričnoga efekta, a najpoznatiji je po općoj teoriji relativnosti.

Mali Einstein
Albert Einstein rođen je 14. ožujka 1879. u Ulmu u Njemačkoj u židovskoj obitelji. Kao dijete ozbiljno je zabrinuo roditelje jer je progovorio vrlo kasno. Kad je petogodišnji Albert bio bolestan, otac mu je darovao kompas, koji je Alberta oduševio zbog nevidljivih sila koje su usmjeravale iglu kompasa. Albertova majka bila je pijanistica i željela je da i njezin sin zavoli glazbu, pa je mali Einstein već sa šest godina počeo svirati violinu, koju je kasnije tijekom života često svirao. Imao je mlađu sestru Mariju, s kojom je u djetinjstvu, ali i u odrasloj dobi, bio blizak.

Mladi Einstein
Nakon selidbe obitelji u Italiju, mladi je Einstein školovanje nastavio u Švicarskoj te se upisao na Tehničku visoku školu u Zürichu kako bi postao profesor fizike i matematike. Tijekom studiranja zavolio je jedrenje te je slobodno vrijeme često provodio na jezeru. Na studiju je upoznao Milenu Marić, studenticu fizike iz Srbije, s kojom se kasnije vjenčao. Nedugo nakon što je diplomirao, dobio je posao kao asistent u patentnom uredu (patentni ured bavi se priznavanjem prava za izum koji nudi novo rješenje nekoga problema), gdje je proveo sedam godina. To je razdoblje za Einsteina bilo znanstveno vrlo plodno jer je proučavajući osnovne zakone prirode osmislio teoriju relativnosti.

Odlazak u SAD
Einstein je postao redoviti profesor u Tehničkoj visokoj školi u Zürichu, ali usponom nacizma i dolaskom Hitlera na vlast 1933. godine zaplijenjena mu je imovina i oduzete sve dužnosti koje je obnašao. Uoči rata otišao je u Sjedinjene Američke Države, gdje je do kraja života radio u Institutu za viša znanstvena istraživanja u Princetonu. Einstein se dvaput ženio, i u prvom braku imao je troje djece. Druga supruga bila mu je rođakinja Elsa Löwenthal. Nakon smrti prvoga izraelskoga predsjednika Einsteinu je ponuđeno da postane predsjednik, što je on odbio i kao izliku naveo svoju starost. Iako je Einstein bio pacifist (zalagao se za mir i protivio ratu i nasilju), njegov je rad umnogome utjecao na razvoj atomske energije.

Einsteinova otkrića
Einsteinova teorija relativnosti vrlo je složena. Sastoji se zapravo od dviju teorije: posebne i opće relativnosti. Posebna relativnost kaže da je gibanje uvijek relativno te da su prostor i vrijeme povezani. Vrijeme se može ubrzati ako se krećete polako kroz prostor ili usporiti ako se krećete brzo. Najpoznatija jednadžba iz teorije je E = m∙c2, gdje je c brzina svjetlosti i iznosi otprilike 300 000 000 m/s. To je i najveća moguća brzina u svemiru! Formula objašnjava u kakvu su odnosu energija (E) i masa (m): mala količina mase može se pretvoriti u velike količine energije. Ta je pretpostavka temelj nuklearne energije i atomske bombe.

Einstein je rekao…
Dvije su stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost. I nisam siguran za svemir.
Lakše je promijeniti svojstva plutonija nego zlu ljudsku narav.

Lara Mikac

GLODAVCI

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Ljupka činčila
Mala dlakava činčila znatiželjna je i inteligentna životinja. Zbog svojega svilenkastoga i mekoga krzna sve je popularnija kao kućni ljubimac.

Činčila (porodica Chinchillidae) dugačka je oko 30 centimetara, a teška samo oko pola kilograma. Svojim kratkim, nabijenim tijelom, velikom glavom i dugim ušima, snažnim i dugim stražnjim nogama te dugim repom malo nas podsjeća na miša, a malo na kunića ili zeca.

Srebrno krzno
Prirodna su staništa ljupke činčile Peru, Argentina, Čile i Bolivija, naravno i planinski masiv Ande. Može živjeti na nadmorskoj visini od čak 5000 metara! U hladnim je planinama štiti veoma gusto krzno.

Činčila kao ljubimac
Ova plašljiva životinjica u prirodi se skriva među stijenama ili u rupama i stalno je na oprezu od grabežljivaca. Vrlo je inteligentna i na početku druženja nepovjerljiva. Uz naš blagi pristup i strpljivost postat će prijateljski raspoložena i vrlo drag kućni ljubimac.

Znaš li?
Činčila u prirodi može doživjeti starost od nevjerojatnih 30 godina! U zatočeništvu živi otprilike između 10 i 20 godina.

Tina Pavlovič

FOTOGRAFIJA MJESECA

NA JFOTKA KUĆNOG LJUBIMCA
Tonka Nizić
pobjednica je našega nagradnoga natječaja Najfotka kućnog ljubimca. Na fotografiji je kućni ljubimac kornjača. Najbolju planetovsku fotografkinju Tonku kao i sve ostale nagrađene očekuju vrijedni darovi iznenađenja!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.