Moj planet – veljača 2016.

ZVIJERI

A9RB047
FOTOGRAFIJE:  Shutterstock
Je li lisica doista lukava?
Iako je u pričama lisica uvijek lukava, ona ja zapravo jako oprezna i vrlo ju je teško iznenaditi. Dobro se snalazi u šumi, na travnjaku, u selu, pa i u gradu, gotovo svugdje ‒ od nizina do planina.

Lisica je u Europi najraširenija predstavnica porodice pasa. Prepoznajemo je po šiljastom nosu i gustom, crvenkasto-žutom i crveno-smeđem krznu na leđima. Na trbuhu i vratu je bijela, a donji dio nogu i šapa crne su boje. Ima prekrasan gusti rep koji može biti dugačak i 40 centimetara, a tijelo joj je dugačko oko 70 centimetara.

IZVOR: Životinje Slovenije, Goran Šafarek i Može Berden Zrimec, MKZ 2015.

SISAVCI

A9RA6E4
FOTOGRAFIJE:  Shutterstock
Tuljani – simpatični sisavci!

Tuljani (foke; Phocidae) pripadaju porodici sisavaca iz reda zvijeri (Carnivora), prilagođenih životu u vodi. Tuljani su na granici između pravih sisavaca, kao što su primjerice krave i psi, i morskih sisavaca, kao što su kitovi.

Tuljani potječu od suhozemnih vrsta sisavaca, što znači da su se nekoć davno morali privikavati na život u vodi. Oni ne mogu stalno živjeti pod vodom, zapravo i njihova mladunčad mora ugledati svijet isključivo na kopnu!

Ž.C. IZVOR: WWW.ENCIKLOPEDIJA.HRž

ARHEO(B)LOG

A9RA6E0
ILUSTRACIJA: Srđan Ivanković
Ljubav za sva vremena
Vjerojatno ste već puno puta čuli kako je veljača mjesec zaljubljenih ili mjesec ljubavi. Kršćani tada obilježavaju dan Svetog Valentina ‒ Valentinovo. U ovom broju saznat ćemo nešto o najstarijim (pronađenim) ljubavnim parovima koji su živjeli jako, jako davno, puno prije nego što je „izumljeno“ Valentinovo.

Rosana Škrgulja
DRŽAVE

A9RA6E6
FOTOGRAFIJE: Shutterstock
Zemlja Izlazećeg Sunca – Japan

Japan je zemlja koja se prostire preko 6000 otoka u Tihom oceanu na krajnjem istoku Azije. Izvorno japansko ime Nippon ili Nihon znači “izvor sunca” ili “zora”, pa ga tako u velikom dijelu svijeta osim kao Japan znamo i kao Zemlju Izlazećeg Sunca.

Japanska su otočja vulkanskoga podrijetla i nalaze se na vrlo aktivnom seizmičkom području “vatrenoga prstena”. Gotovo dvije trećine zemlje čine visoki i nepristupačni planinski vrhovi  te čak 108 aktivnih vulkana, od kojih su neki nastali u prošlom stoljeću. Zbog toga su se mnogobrojni stanovnici te zemlje zbili u preostalu trećinu zemlje, pa je Japan jedna od zemalja s vrlo visokom gustoćom naseljenosti.

A9RA6E8

A9RA6EA

Igor Stojaković
ZAŠTO? KAKO?

A9RB04F
FOTOGRAFIJE: Shutterstock
Albini

Tko su ti albini? Čula sam da su potpuno bijeli i da mogu imati problema s vidom.
Elina

Jesi li čula za Mobyja Dicka?
Moby Dick zasigurno je jedan od najpoznatijih kitova u povijesti, a prema istoimenom romanu snimljeno je i nekoliko filmova. Moby Dick bio je poseban kit, među ostalim i zato što je bio albin – bio je potpuno bijel. Nekim životinjama krzno tijekom zime poprimi potpuno bijelu boju da bi se mogle lakše skriti od grabežljivaca. Grabežljivcima zimi krzno pobijeli zato da bi ih njihov plijen teže mogao primijetiti. Neke životinje, poput polarnoga medvjeda, cijeli su život bijele. Polarni medvjed i zec, unatoč tome što imaju bijelo krzno, nisu albini.

Kako razlikujemo albine od bijelih životinja?
Za sve boje kod životinja, baš kao i kod ljudi, zaslužan je organski pigment koji se zove melanin. Melanin je odgovoran za boju kose, kože, oči, krzna, perja. Melanin ima dvije važne uloge: dajući boju našoj koži, u naše tijelo propušta korisne sunčeve zrake, a štiti nas od onih štetnih. Druga je važna uloga melanina razvoj različitih dijelova oka, uključujući rožnicu, mrežnicu, očne mišiće i živce.
A9RB055

Jelica Žalig Grce

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.